197 jobs bedreigd bij tapijtreus Balta

DRIE PRODUCTIELIJNEN WORDEN GESLOTEN, DIRECTIE VRAAGT PROCEDURE VOOR COLLECTIEF ONTSLAG AAN

Enkele personeelsleden verzamelden in het bedrijf om het nieuws te bespreken. Een uur later vertrokken ze naar huis.
Ronny De Coster Enkele personeelsleden verzamelden in het bedrijf om het nieuws te bespreken. Een uur later vertrokken ze naar huis.
197 van de 277 werknemers van Balta in Oudenaarde vrezen voor hun job nadat de directie heeft aangekondigd dat ze drie afdelingen in de fabriek gaat sluiten. De West-Vlaamse tapijtreus stopt in Oudenaarde met de productie van kamerbreed tapijt en verhuist die naar Sint-Eloois-Vijve. De directie heeft de intentie tot collectief ontslag bekendgemaakt. Ze belooft wel dat een deel van het personeel elders in de groep terecht kan, maar noemt geen cijfers. Het personeel reageert verrast en weinig hoopvol.

Het personeel van de ochtendploeg kreeg het nieuws gisteren om acht uur te horen. Sommigen wisten al dat er slecht nieuws in de lucht hing, want de directie had maandagavond ook al een bijzondere ondernemingsraad bijeen geroepen. Via het intranet verspreidde de directie het onheilsbericht, samen met de melding, dat iedereen een dag vrij kreeg. Personeelsleden verzamelden in het bedrijf om het harde nieuws onderling te bespreken en vertrokken ongeveer een uur later naar huis.


Balta heeft de voorbije maanden weinig winst gemaakt. Aan de verkoop ligt dat blijkbaar niet want in het buitenland verkopen de tapijten kennelijk wel goed. Balta exporteert echter veel naar het Verenigd Koninkrijk en krijgt daar minder geld voor. Door de brexit is de wisselkoers van de Engelse munt gezakt. Dat maakt dat we voor de pond minder euro's in de plaats krijgen", zegt Balta-woordvoerder Geert Vanden Bossche.

De vestiging van Balta in Oudenaarde.
Ronny De Coster De vestiging van Balta in Oudenaarde.

Fors besparen

Gevolg van de verkleinde winstmarges: de tapijtreus moet besparen. Balta wil dat doen door onder meer de transportkosten te drukken. Tapijt dat nu in Oudenaarde van de band rolt, gaat eerst nog met vrachtwagens naar de vestiging in het Sint-Eloois-Vijve. Daar wil de directie vanaf door de productie naar die West-Vlaamse fabriek te verhuizen.


in Oudenaarde wordt daarom vanaf juni volgend jaar geen kamerbreed tapijt meer geproduceerd. Drie afdelingen zullen daarom gesloten worden: de tufting, de verflijn en de latexlijn. Die drie productielijnen stellen vandaag 197 mensen te werk. In het plan om de transportkosten te drukken, wil Balta ook een magazijn sluiten in Sint-Niklaas. Daar zijn vandaaag 25 mensen aan de slag. Het magazijn verhuist dan naar Oudenaarde en komt in de fabriekshal die vrijkomt na het opdoeken van de drie productielijnen.

Collectief ontslag

De directie maakt zich sterk dat niet alle jobs verloren gaan, maar vraagt wel de procedure aan voor collectief ontslag. "We hebben momenteel tientallen vacatures open staan. Die zullen we in eerste instantie proberen in te vullen met mensen die getroffen worden door het collectief ontslag", klinkt het bij het bedrijf.


Vanavond starten directie en vakbonden de eerste onderhandelingen met een extra ondernemingsraad. Daar hopen de vakbonden meer details te vernemen over het businessplan voor Oudenaarde.