"We vinden hier 10 dode vogels per dag"

ELIA PLAATST KRULLEN DIE HOOGSPANNINGSKABELS BETER ZICHTBAAR MAKEN

De vogelkrullen werden gisteren door Elia op de hoogspanningskabels aangebracht.
Thomas Vandewalle De vogelkrullen werden gisteren door Elia op de hoogspanningskabels aangebracht.
Netwerkbeheerder Elia liet de hoogspanningskabels aan de Doornikse Heerweg in Oudenaarde gisteren uitrusten met zogenaamde vogelkrullen. Die moeten voorkomen dat vogels in de elektriciteitskabels verstrikt raken. "Want de buren raapten hier tot soms 10 gekwetste of dode vogels per dag op", zegt milieuexpert Johan Mortier van Elia.

Bewoners in Bevere treffen regelmatig dode of gekwetste meeuwen aan in de Doornikse Heerweg. "Alleen al sinds begin december tellen we hier zo'n 80 hoogspanningsslachtoffers", zegt Els Vanrenterghem die er om de hoek woont. "Het probleem sleept al jaren aan, maar het werd de voorbije tijd steeds erger." Els trok daarom aan de alarmbel en kwam zo terecht bij Natuurpunt. "Zij hebben me geholpen om te kijken wanneer de meeste incidenten zich voortdoen." Dat blijkt tussen 6 en 7 uur 's morgens te zijn. "We stelden vast dat zo'n 3.000 tot 5.000 meeuwen overnachten op het dak van de kofferfabrikant Samsonite in Oudenaarde", pikt Dominique Verbelen van Natuurpunt in.


"De vogels hebben daar een groot vlak en ze zitten er ook hoog en veilig. Maar tussen 6 en 7 uur 's morgens trekken ze naar de Donkvijver en moeten ze de Doornikse Heerweg voorbij. Het is op dat moment nog donker, waardoor veel vogels tegen de kabels terecht komen."

Dominque Verbelen van Natuurpunt, buurtbewoonster Els Vanrenterghem en milieu-expert Johan Mortier van Elia laten een vogelkrul zien.
Thomas Vandewalle Dominque Verbelen van Natuurpunt, buurtbewoonster Els Vanrenterghem en milieu-expert Johan Mortier van Elia laten een vogelkrul zien.

Zwarte lijn

Jaarlijks sterven in ons land zo'n 170.000 tot 500.000 vogels na een smak tegen een hoogspanningsleiding. "Om het aantal 'draadslachtoffers' te verminderen, brachten Aves, Natuurpunt, Vogelbescherming Vlaanderen en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), op onze vraag de zwarte punten in kaart", licht milieuexpert Johan Mortier van Elia toe. "In totaal kreeg 3,4 procent van het Belgische hoogspanningsnetwerk de categorie 'hoog risico' toegekend. Ook deze lijnen boven de Doornikse Heerweg werden door het onderzoek aangeduid als 'risicovol' en staan dus bekend als een 'zwarte lijn'. Ideaal zou zijn dat alle lijnen onder de grond komen te liggen. Maar dat is praktisch en financieel niet haalbaar", stelt Mortier. "Daarom gingen we op zoek naar andere mogelijkheden om de hinder voor vogels zo minimaal mogelijk te maken. Uit studies blijkt dat met de hulp van vogelkrullen het aantal vogelslachtoffers tot 80 % daalt."

Een hoogspanningsslachtoffer in de Doornikse Heerweg.
Thomas Vandewalle Een hoogspanningsslachtoffer in de Doornikse Heerweg.

Vogelkrullen

Vogelkrullen of vogelweringsspiralen zijn ronde krullen die op regelmatige afstand op de kabels worden bevestigd. "Zij vergemakkelijken het diepteschatten en helpen op die manier vogels om botsingen te voorkomen", vervolgt Mortier. "De vogelkrullen worden over een lengte van zo'n kilometer bevestigd en dat telkens om de 5 à 10 meter. Het is de eerste keer dat we zo'n lange afstand van vogelkrullen voorzien." Pas in maart zal men het effect van de vogelkrullen kunnen beoordelen. "We moeten ons geen illusies maken dat er geen vogelslachtoffers meer zullen vallen. Maar het zouden er in elk geval toch een pak minder moeten zijn", besluit Dominique Verbelen van Natuurpunt.