“Stad Oudenaarde moet zich bij elke beslissing afvragen, wat de gevolgen zijn voor alleenstaanden”

-
Dagmar Beernaert -
“Bij elke beleidsbeslissing die de stad neemt, zou die een zogenaamde single-toets moeten doen: zich afvragen wat de gevolgen zijn voor alleenstaanden. Dat gebeurt vandaag helemaal niet”, alarmeert oppositieraadslid Dagmar Beernaert (sp.a).

“Uit een studie die Solva vorig jaar deed in opdracht van de stad, blijkt dat het aantal alleenstaanden in Oudenaarde in 15 jaar is toegenomen met meer dan 6 procent: terwijl in 2000 nog een vierde van het aantal huishoudens uit slechts één persoon was samengesteld, vertegenwoordigen alleenstaanden nu al bijna een derde van het aantal huishoudens in onze stad. De volgende jaren zal dat aantal enkel toenemen, in 2060 zou de helft van de Vlaamse huishoudens bestaan uit alleenstaanden. Alleenstaanden hebben meer kans om in de armoede terecht te komen. Deze groeiende groep moet meer aandacht krijgen”, vindt oppositieraadslid Dagmar Beernaert (sp.a).

Single-toets invoeren

Zij stelt de stad voor om een zogenaamde single-toets in te voeren. “Bij elk beleidsinitiatief dat de stad neemt, zou die moeten kijken naar de impact dat die maatregel heeft op alleenstaanden in onze stad. Die groep wordt immers altijd maar groter en vandaag houdt het beleid daar vaak nog geen rekening mee. Neem nu de algemene gemeentelijke heffing. Die belasting wordt berekend per woning. Of je nu alleen of met vier personen in een huis woont: je betaalt evenveel. Er is echt nood aan een beleid op maat voor de alleenstaanden in onze stad”, besluit Beernaert.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rudy Van Den Berghe

    Er is echt nood aan een beleid op maat voor de alleenstaanden in onze stad”, besluit Beernaert. Beste Dagmar, Niet alleen in jullie stad is er nood aan dit beleid, dit moet er komen in gans België! Vind dit een schitterend voorstel, zeker ook voor kinderen welke moeten bijdragen in de onderhoudsplicht voor hun residentiële ouder(s). Rudy Van Den Berghe Gavere