"Stad laat leverancier zelf prijs bepalen"

KRITIEK OP OFFERTE VOOR WIFI OP MARKT

De vernieuwde Markt krijgt wifi, maar de stad betaalt volgens gemeenteraadslid Maarten Blondeel daarvoor te veel geld.
Ronny De Coster De vernieuwde Markt krijgt wifi, maar de stad betaalt volgens gemeenteraadslid Maarten Blondeel daarvoor te veel geld.
De stad Oudenaarde geeft bijna 25.000 euro uit aan een installatie voor gratis wifi op en rond de Markt. "Maar bij de aankoop speelt geen vrije concurrentie", zegt gemeenteraadslid Maarten Blondeel. "Ik vermoed dat de offerte werd geschreven op maat van één firma, die daardoor zelf de prijs kon bepalen." Hij wil tekst en uitleg op de volgende gemeenteraad.

Precies 24.796,60 euro betaalt de stad Oudenaarde voor de plaatsing van een outdoor wifizender en de reorganisatie van straalverbindingen op de Markt en omgeving. Het is de prijs die op de offerte stond van het Gentse bedrijf Cevi, dat informaticatoepassingen levert voor lokale besturen. Zelf had de stad de prijs in haar offerteaanvraag geschat op 24.805 euro.


"Het is toch bijzonder verdacht, dat er minder dan tien euro verschil zit", vindt Maarten Blondeel. "Werd de aanbesteding misschien gewoon geschreven op maat van CEVI? Dit bedrijf heeft op zijn zachts gezegd sowieso al geen al te frisse reputatie. De vennootschap heeft een moedermaatschappij, de vzw CEVI. Een orgaan vol politieke postjes, met als voorzitter Alexander Vercamer (CD&V), gedeputeerde bij de provincie Oost-Vlaanderen", motiveert Blondeel zijn argwaan.

Gemeenteraadslid Maarten Blondeel.
Ronny De Coster Gemeenteraadslid Maarten Blondeel.

Drie offertes?

Volgens de bevoegde schepen Guy Hove (Open Vld) heeft de stad een prijsaanvraag gedaan bij drie bedrijven. Dat vertelde Hove tijdens de jongste gemeenteraad.


"Maar dat klopt niet", zegt Blondeel. "Uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen blijkt dat op 23 oktober de raming is goedgekeurd en dat enkel en alleen aan CEVI een offerte werd gevraagd. Die moest zelfs binnen de week binnen zijn. Ik heb de namen van de twee andere kandidaat-leveranciers gevraagd. Daags na de gemeenteraad zou ik ze krijgen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Er is gewoon maar één kandidaat aangeschreven", besluit Blondeel.


Maandag trekt hij met de kwestie opnieuw naar de gemeenteraad. Blondeel verwijt het stadsbestuur al langer dat het voor computertoepassingen te veel betaalt doordat er geen concurrentie wordt toegelaten.