'Oudemensenstad' heeft nood aan jonge vibe

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN OUDENAARDE

De jongeren hebben veel wensen. Wie betrekt hen bij het beleid?
Ronny De Coster De jongeren hebben veel wensen. Wie betrekt hen bij het beleid?
Is Oudenaarde echt een stad voor oude mensen, zoals de conclusie van een onderzoek luidde? De stad heeft wel al veel geïnvesteerd in jeugdlokalen, maar hoe kan het volgende stadsbestuur jongeren ook nog meer betrekken bij het beleid?

Uit het onderzoek van vzw Uit de Marge blijkt dat jongeren Oudenaarde 'een stad vinden voor oude mensen'.

"Dat is een ontnuchterende vaststelling. Als we van Oudenaarde een stad willen maken waar ook jonge mensen zich thuis voelen, moeten we in de eerste plaats luisteren naar de jongeren en de jeugdverenigingen. Zij moeten veel meer inspraak krijgen en ruimte waar ze ongegeneerd zichzelf kunnen zijn. We hebben fantastische jeugdverenigingen, maar ze moeten veel meer betrokken worden. Net zoals de individuele jongeren die geen deel uitmaken van een vereniging", zegt Dagmar Beernaert (sp.a).

"De Brandwoeker is hiervoor een bijzonder geschikte locatie voor een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jongeren."

Elisabeth Meuleman (Groen)

Elisabeth Meuleman (Groen) vindt dat kwetsbare jongeren te vaak aan hun lot zijn overgelaten. "Ook in Oudenaarde kampen heel wat jongeren met psychologische problemen, problematisch spijbelgedrag, onveiligheidsgevoel op bepaalde plekken in de stad. Een straathoekwerker zou die signalen moeten oppikken. Er moet een nieuw jongerenontmoetingscentrum komen dat zeer laagdrempelig is, waar jongeren ook onder de middag terecht kunnen met hun boterhammen, waar samen kan gestudeerd worden, waar ook op bepaalde tijdstippen een psycholoog ter beschikking is. De Brandwoeker is hiervoor een bijzonder geschikte locatie. Dit kan gecombineerd worden met een indoor skatepark, iets waar Oudenaardse jongeren al heel lang naar vragen. Er is ook nood aan extra fuifruimte buiten de Qubus", zegt Meuleman.

""Bij elk groot project het advies van de jeugdraad inwinnen, dat zou al een goed begin zijn."

Kristof Meerschaut (N-VA)

"Bij elk groot project zou de stad het advies van de jeugdraad moeten inwinnen, dat zou al een goed begin zijn", zegt Kristof Meerschaut (N-VA) "Zo kan er nagegaan worden of het initiatief haalbaar is voor jongeren en gezinnen: is de locatie veilig, is de verplaatsing mogelijk voor jongeren of gezinnen? Is het niet te duur? Er zijn plaatsen nodig waar jongeren kunnen samenkomen, maar het is ook belangrijk dat jongeren zich op een veilige manier kunnen verplaatsen in de stad", vindt Meerschaut.

(DCRB)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.