‘Make het jeugdhuis great again’: stad en jeugddienst willen jeugdhuis opnieuw lanceren met nieuwe medewerkers

Het jeugdhuis Canavia blijft dicht deze zomer.
Ronny De Coster Het jeugdhuis Canavia blijft dicht deze zomer.
‘Make het jeugdhuis great again’, onder die slogan gaat de jeugddienst van Oudenaarde op zoek naar nieuwe ideeën, medewerkers en een nieuwe naam voor het jeugdhuis. Een nieuwe start is nodig, want het stadsbestuur sloot het jeugdhuis begin deze zomer wegens aanhoudende problemen.

“We gaan op zoek naar een nieuw team waar we op kunnen vertrouwen”, zegt schepen van Jeugd Carine Portois (Open Vld). “Er moet meer controle en meer routine komen in het jeugdhuis. Dat houdt in dat we op zoek gaan naar jongvolwassenen die voldoende zin voor verantwoordelijkheid hebben. We hebben gemerkt dat het niet evident is om het jeugdhuis over te laten in de handen van zestien- of zeventienjarigen. Zij hebben nog niet genoeg maturiteit om de inkomsten en uitgaven te beheren.” De voorbije maanden uitte zich dat in een ontspoord jeugdhuis waar geregeld klachten waren over geluidsoverlast, bezoekers zelf achter de toog stonden om pintjes te tappen en de kassa niet meer klopte. Het stadsbestuur besloot de medewerkers aan de deur te zetten, het jeugdhuis in juli en augustus dicht te houden en op zoek te gaan naar een nieuw team. “We zijn er gerust in dat we snel jongeren gaan vinden die het jeugdhuis nieuw leven in zullen blazen. Niet alleen het café is belangrijk, we willen ook dat er opnieuw meer nevenactiviteiten komen in het jeugdhuis”, vertelt Portois. 

Het jeugdhuis in de Hofstraat krijgt naast een nieuwe crew ook een nieuwe naam.
Ronny De Coster Het jeugdhuis in de Hofstraat krijgt naast een nieuwe crew ook een nieuwe naam.

Voor iedereen 

Vast staat dat Céline Demartelaere (22) het nieuwe jeugdhuis mee zal trekken. Zij lanceert nu samen met de Oudenaardse jeugddienst een campagne via sociale media om het project vorm te geven. “Er moet een jeugdhuis zijn. Daar heeft iedere jongere in Oudenaarde en omstreken recht op”, vertelt Céline. “Maar het moet er dan wel één zijn dat er is voor iedereen, zoals het hoort. Met de campagne ‘Make het jeugdhuis great again’ doen we een warme oproep om het gebouw van het jeugdhuis te laten heropleven, met een hoop nieuwe evenementen zoals workshops, concertjes om lokaal talent te ondersteunen en activiteiten voor minderheidsgroepen.”

Nieuwe naam

Het startschot voor het nieuwe project rond het jeugdhuis weerklinkt op donderdag 8 augustus. Dan is iedereen die het jeugdhuis een warm hart toedraagt welkom om 17.30 uur in de Hofstraat. “Zowel jongeren die alleen een paar goede ideeën hebben voor het jeugdhuis als mogelijke crewleden zijn welkom”, vertelt jeugdconsulente Lien De Schryver. “Samen gaan we op zoek naar een nieuwe invulling van wat een jeugdhuis hoort te zijn. Daarna gaan we op zoek naar een nieuwe naam. Met alle ideeën en nieuwe leden hopen we eind augustus het jeugdhuis opnieuw te kunnen openen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.