"Komen toeristen naar stad met lege etalages?"

OPPOSITIE STELT ZICH VRAGEN BIJ AMBITIE BURGEMEESTER

Oudenaarde telt op dit moment 64 leegstaande winkelpanden.
Thomas Vandewalle Oudenaarde telt op dit moment 64 leegstaande winkelpanden.
Marnic De Meulemeester wil na de heraanleg van de Markt meer internationale toeristen naar Oudenaarde lokken. "Maar met intussen al 64 leegstaande winkelpanden, kennen we een nooit geziene leegstand in de stad", hekelt oppositiepartij sp.a. "Een centrum is veel meer dan nieuwe stenen alleen. Leegstand trekt geen bezoekers aan, laat staan internationale toeristen."

Burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) kondigde deze week aan dat hij na de heraanleg van de Markt meer internationale toeristen naar Oudenaarde wil lokken. Hij wil zijn stad daarbij zelfs promoten als het 'Toscane van Vlaanderen'. "Hij blijft echter blind voor de leegstand in onze stad", stellen sp.a-oppositieraadsleden Dagmar Beernaert en Maarten Blondeel. "Die was nog nooit zo hoog. Als de leegstand van handelspanden in onze stad niet wordt aangepakt, dreigt de heraanleg van de Markt een maat voor niets te worden. Denken we echt dat toeristen graag naar een stad met lege etalages komen? Een korte tocht door ons winkelcentrum en je komt een pak leegstaande panden tegen. Daar kunnen we toch niet blind voor zijn?"

Burgemeester Marnic De Meulemeester.
Thomas Vandewalle Burgemeester Marnic De Meulemeester.

64 winkelpanden leeg

Uit cijfers blijkt dat er vorige maand maar liefst 64 winkelpanden leeg stonden in Oudenaarde. "Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder en meer dan dubbel zoveel als in 2008. Nooit eerder stonden zoveel panden leeg", vervolgen Beernaert en Blondeel. "Een fenomeen dat we trouwens niet enkel zien in het stadscentrum, maar ook in de centra van de deelgemeenten. Toch wordt voorlopig geen actie ondernomen. Wij betreuren die houding, ze is nefast voor de toekomst van onze stad. Wat zijn we met een horde internationale toeristen als onze stadskern verder blijft leeglopen?", vragen ze zich af."

Dagmar Beernaert (sp.a).
Thomas Vandewalle Dagmar Beernaert (sp.a).

Geen gehoor

Sp.a stelde eerder al op de gemeenteraad voor om een pop-upconcept op poten te zetten waarbij het stadsbestuur eigenaars van winkelpanden over de streep trekt om hun winkelpand tijdelijk te verhuren aan starters en creatievelingen. "Tot nu toe kregen we echter geen gehoor."


De Meulemeester geeft toe dat er veel winkelpanden leeg staan. "Maar we tellen niet meer leegstand dan andere vergelijkbare steden", voegt hij er onmiddellijk aan toe. "Het komt allemaal wel op zijn plooi. Eens de werken op de Markt achter de rug zijn, zullen handelaars sneller geneigd zijn om hier iets te beginnen en zullen de leegstaande panden snel ingevuld geraken", gelooft hij. "Wij doen nu al alles wat we kunnen om de handelaars zo goed mogelijk te ondersteunen. Nog meer toeristen zou ook voor hen meer inkomsten betekenen. Een pop-upconcept is een goed idee. We hebben daarover al gesprekken gehad met eigenaars van panden, maar zij moeten uiteindelijk ook akkoord gaan hé."