"Herinrichting N8 in Melden kan niet zonder inspraak van bewoners"

Protest tegen afschaffing zebrapad, verplaatsing fietspaden en bouw busperrons

Inwoners van Melden steken het zebrapad over, dat ze niet willen zien verdwijnen.
Ronny De Coster Inwoners van Melden steken het zebrapad over, dat ze niet willen zien verdwijnen.
Inwoners van Melden blijven protesteren tegen de geplande herinrichting van gewestweg N8 ter hoogte van hun dorpskern. “Ons zebrapad mag niet weg, de snelheidslimiet moet omlaag en ook de fietspaden moet blijven waar ze nu liggen”, verwoordt Benoit Dorné wat de buurt wil. Lieven Cnudde (CD&V), Oudenaards schepen van Mobiliteit, belooft dat de stad de eisen van de bewoners zal verdedigen bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Oost-Vlaanderen. “Daar is nog tijd voor: de heraanleg gebeurt niet vòòr 2020”, stelt Cnudde.

Het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen wil de N8, die Kluisbergen met Oudenaarde verbindt, herinrichten ter hoogte van de dorpskern van Melden. Om de gewestweg makkelijker over te kunnen steken, voorziet de wegbeheerder onder meer een asverschuiving die de snelheid van het verkeer moet inperken. Autobussen van De Lijn zouden in de toekomst stoppen op de weg en reizigers wachten op een verhoogd perron.

Wegen en Verkeer stelde die plannen op zonder inspraak en zelfs zonder medeweten van de inwoners van Melden.

"Wij zijn niet gehoord: toevallig kwamen wij te weten dat het zebrapad ter hoogte van de Meldenstraat verdwijnt."

Benoit Dorné, inwoner van Melden

Maanden geleden lieten zij al weten, dat de geplande ingrepen hen niet zinnen, maar er kwam geen reactie en dat maak de inwoners ongerust. “Wij kwamen toevallig te weten, dat het zebrapad ter hoogte van de Meldenstraat verdwijnt. Door de aanleg van die verhoogde perrons voor de autobussen spelen wij parkeerplaatsen voor onze woningen kwijt. Als Wegen en Verkeer deze weg echt veilig wil maken, komt er een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Nu is dat 70 en met de geplande trajectcontrole is het blijkbaar ook de bedoeling om dat zo te houden. Daar kunnen wij niet mee leven”, zegt Benoit Dorné, woordvoerder van de buurt.

Bijna aangereden

Om hun eisen kracht bij te zetten, hebben inwoners van Melden een ludieke actie georganiseerd bij het bedreigde zebrapad. Hoe gevaarlijk de verkeerssituatie er is, bleek toen een man met zijn 3-jarig kleinkind op het zebrapad bijna werd gegrepen door een automobiliste die hen te laat opmerkte.

Bert Bijls op het terras van zijn café. "Waar ik nu sta, komt het fietspad", vertelt hij onthutst.
Ronny De Coster Bert Bijls op het terras van zijn café. "Waar ik nu sta, komt het fietspad", vertelt hij onthutst.

Ook het fietspad wordt verlegd. Bert Bijls, uitbater van het café Koppenberg, toont hoe het terras van zijn bekende café De Koppenberg door die plannen van Wegen en Verkeer bedreigd is. “Voor dat fietspad moet ik een stuk van mijn terras afbreken. Fietsers gaan dan rakelings aan het nog overblijvende terras voorbij komen. Dat lijkt me nu toch ook niet meteen een ingreep die de verkeersveiligheid zal bevorderen”, bedenkt de cafébaas.

Nog overleg mogelijk

“Het kan inderdaad niet, dat het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen de herinrichting van de N8 doet zonder inspraak van de bewoners en dat zal ook niet gebeuren”, maakt Oudenaards mobiliteitsschepen Lieven Cnudde (CD&V) zich sterk.

"Als stadsbestuur staan wij achter de bezorgdheden van de bewoners en wij zullen aan Wegen en Verkeer vragen dat er een informatie- en inspraakvergadering komt

Lieven Cnudde, mobiliteitsschepen

Volgens hem is er wel degelijk nog tijd voor overleg. “Door personeelswissels bij Wegen en Verkeer was het de voorbije weken wat moeilijk om met de juiste persoon in contact te komen, maar intussen heb ik vernomen, dat de heraanleg van de N8 in Melden gepland is voor ten vroegste 2020. Als stadsbestuur staan wij achter de bezorgdheden van de bewoners en wij zullen aan Wegen en Verkeer vragen dat er een informatie- en inspraakvergadering komt”, zegt Cnudde maandagavond tijdens de gemeenteraad.

De schepen antwoordde daar op vragen van Groen-gemeenteraadslid Steven Bettens.

“Definitief, maar we kunnen nog praten”

“In principe zijn de plannen voor Melden wel degelijk definitief. Ze zijn immers al goedgekeurd door de Provinciale Vergunningscommissie, waarin ook de stad vertegenwoordigd is”, zegt Sylvie Syryn, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. “Dat de buurt niet werd geraadpleegd, komt doordat het eigenlijk gaat over niet zo grote werkzaamheden. Om snel te werken, wordt in zo’n geval geen grote inspraakronde georganiseerd. Maar als nu inderdaad blijkt dat mensen zo ontevreden zijn over wat we van plan zijn, willen we ons wel constructief opstellen en met de stad in overleg gaan”, zegt Syryn.

Ronny De CosterReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.