"Boos dat onderzoekers zaak wilden saboteren"

VADER LAAT VERONGELUKTE ZOON OP BOVENARM TATOEËREN

Ronny Colman liet een beeld van zijn zoon Jordy vereeuwigen op zijn lichaam.
Ronny De Coster Ronny Colman liet een beeld van zijn zoon Jordy vereeuwigen op zijn lichaam.
"Deze tatoeage is om Jordy altijd met me mee te dragen én om een dikke middelvinger uit te steken naar iedereen die geprobeerd heeft om het onderzoek naar het dodelijk ongeval van mijn zoon te saboteren", toont Ronny Colman. "Ik ben blij dat de waarheid aan het licht is gekomen, maar zeer verbitterd dat dit pas kon nadat ik zélf de zaak in handen heb genomen", vertelt hij vijf jaar nadat zijn leven helemaal overhoop werd gehaald.

Jordy Colman kwam om het leven in de nacht van 27 op 28 oktober 2012, nadat de Mitsubishi Lancer Evo van D.P. uit Zingem aan de Onderstraat en de Vossestraat in Gavere tegen hoge snelheid tegen de gevel van een woning was geknald. Jordy werd uit de wagen geslingerd.


De eerste getuigen die ter plaatse kwamen, vonden Jordy in een plas bloed op de grond aan de bestuurderszijde. D.P. zat vastgeklikt en ongedeerd in de passagierszetel.

Jordy Colman kwam vijf jaar geleden om het leven in een auto-ongeluk.
Ronny De Coster Jordy Colman kwam vijf jaar geleden om het leven in een auto-ongeluk.

Leugen

"Jordy reed", beweerde D.P. en hij hield die leugen ook vol voor de politierechtbank én toen de zaak uiteindelijk in hoger beroep werd behandeld.


"Ik had al van meet af in de gaten dat die verklaring niet klopte en vooral dat het onderzoek niet ernstig werd gevoerd. Daarom ben ik zelf zaken gaan uitzoeken. Nachten heb ik wakker gelegen om in mijn gedachten die dodelijke rit te reconstrueren. Ik voelde dat het niet klopte. De plaats waar Jordy lag, de stand van de zetel van de bestuurder, die strookten niet met de verklaringen van D.P. Ik wist dat Jordy niet kon gereden hebben en ben me nog harder in de zaak gaan vastbijten, toen mensen me toevertrouwden dat het onderzoek naar de omstandigheden zelfs werd gesaboteerd. Uiteindelijk heb ik met DNA-onderzoek mijn gelijk kunnen bewijzen: Jordy zat niét achter het stuur, maar op de passagierszetel toen de auto crashte. En om zijn eigen hachje te redden, is de bestuurder naar de andere zetel geklauterd, terwijl Jordy op straat lag te sterven. Ik ben opgelucht dat het me is gelukt om dat te bewijzen. Maar tegelijk ben ik zo gedegouteerd dat niet alleen de bestuurder, maar ook onderzoekers geprobeerd hebben de waarheid te verdoezelen. Ik noem geen namen, maar ik ken ze wel", zegt Ronny verbitterd.

Tatoeage

Ronny Colman zat gisteren dik drie uur bij de Oudenaardse tatoeëerder Gerrit Leroy om het gezicht van zijn zoon op zijn arm te laten vastleggen. "Nu zal ik Jordy alle dagen zichtbaar bij mij dragen", bedenkt de Gaverling, terwijl de kunstenaar de laatste hand legt aan de tekening. "Maar de tatoeage is nog niet af: er komt nog 'Justice' boven. Ik steek daarmee welgemeend mijn middelvinger uit naar zij die hebben willen beletten dat gerechtigheid zou geschieden. De rechter heeft de man die mijn zoon heeft doodgereden uiteindelijk toch veroordeeld tot 29 maand effectief en 7 jaar rijverbod. In de praktijk is dat overigens een lachertje: die man loopt nu gewoon met een enkelband rond en grijnst naar me als ik hem op straat tegenkom", getuigt Ronny.


"Dat ik het nu moet loslaten en moet proberen om de draad van mijn leven weer op te nemen, zeggen mensen me wel eens. Maar je hart moet dat aankunnen. En dat is niet het geval. Jordy is geen bladzijde die ik en mijn gezin kunnen omdraaien", besluit Ronny.