"Besproeiing gebeurt niet met kraanwater"

VERONTWAARDIGING OP SOCIALE MEDIA ONTERECHT

De stad besproeit de voetbalvelden met Scheldewater.
Foto Ronny De Coster De stad besproeit de voetbalvelden met Scheldewater.
Nogal wat voorbijgangers trokken gisteren grote ogen toen ze twee enorme sproeiers massa's water zagen spuiten op de stedelijke sportvelden aan de Rodelos in Oudenaarde. "We doen niks verkeerd: we gebruiken - zoals altijd - water uit de Schelde", reageert sportschepen Peter Simoens (Open Vld).

Van verbazing grepen sommigen gisteren verschrikt naar hun smartphone om het waterspektakel vast te leggen. En sommigen weerstonden ook niet aan de drang om hun kritiek te ventileren op sociale media. "Dat het onbegrijpelijk is en dat de stad een voorbeeldfunctie heeft", staat in sommige commentaren op Facebook te lezen. Maar ook: "Het zal wel geen drinkwater zijn, zeker"?

Schelde

"De besproeiing gebeurt inderdaad niet met "kraantjes- of leidingwater", maar wel met water uit de Schelde.

"Dit is niet verboden door de Vlaamse overheid. Hoeveel water er precies nodig is, weet ik niet. Feit is dat dit elk jaar moet gebeuren om het gezaaide gras niet kapot te laten gaan en de terreinen in optimale staat te brengen tegen het begin van het voetbalseizoen. Maar volgens de weermannen en -vrouwen zal het volgende week regenen, zodat de besproeiing vrij vlug zal kunnen beëindigd worden", relativeert sportschepen Peter Simoens (Open Vld).

50.000 liter

"Maar het gaat over héél veel water. Reken maar dat we per veld per dag ongeveer 50.000 liter water sproeien", schat een werknemer van de groendienst, terwijl twee enorme sproeiers in actie zijn op het rugbyplein aan de Rodelos. "Alles samen hebben we hier zes pleinen van water te voorzien, waaronder ook het A- en B-terrein van de voetbalclub KSV Oudenaarde. Het sproeiwater wordt met een ondergronds pompsysteem naar de velden gebracht. Mochten we dit moeten doen met drinkwater, dan zou de factuur gigantisch zijn", besluit de stadsarbeider.