"3,5 euro per leerling in kinderbad? Onbetaalbaar"

ENKEL GUNSTIG TARIEF ALS SCHOLIEREN MET BEPERKING IN DIEPE BAD GAAN

Schoolzwemmen mag enkel in het grote bad en niet in de recreatiezone.
Ronny De Coster Schoolzwemmen mag enkel in het grote bad en niet in de recreatiezone.
"Voor onze leerlingen wordt zwemmen in het nieuwe zwembad Sportoase in Oudenaarde onbetaalbaar", alarmeert Wim Van Nieuwenhuize, directeur van Levensblij, een school voor kinderen met een beperking. "Om te genieten van het schooltarief van 0,75 euro mogen onze kinderen alleen maar zwemmen in het diepe bad. Maar dat kùnnen ze niet. Als we toch het recreatiebad willen gebruiken, dan moeten we 3,50 euro per kind betalen."

De school Levensblij bevindt zich op een boogscheut van het zwembad in Oudenaarde. Leerlingen hoeven maar de straat over te steken naar het nieuwe zwemparadijs, dat enkele weken geleden de deuren opende. Al lijkt het erop, dat dit niet meer zal gebeuren.

Wim Van Nieuwenhuize, directeur van Levensblij.
Ronny De Coster Wim Van Nieuwenhuize, directeur van Levensblij.

Derde baan

"In het oude zwembad organiseerden wij hun zwemlessen in het ondiepe badje, gewoon omdat onze kinderen niet in staat zijn om in het diepe bad te zwemmen. Maar in het nieuwe zwembad mogen zij het kinderbadje niet meer in. Wij krijgen één baan toegewezen en dan nog de derde. Die paalt dus niet eens aan de rand van het bad. Voor ons is dat onbruikbaar", zegt directeur Wim Van Nieuwenhuize.


Hij drong bij de directie van het zwembad aan om met zijn leerlingen toch het ondiepe recreatiebad te gebruiken. Maar dat kan niet. "We krijgen te horen, dat schoolzwemmen alleen kan in het diepe bad. Willen we gebruik maken van de kinderbaden, dan vallen we buiten het tarief van het schoolzwemmen en betalen we niet 0,75 euro per kind, maar 3,50 euro. Dat is natuurlijk onbetaalbaar. Tot eind dit schooljaar worden we nog 'gedoogd', maar daarna zullen wij in de zwem.com niet meer terecht kunnen", besluit de schooldirecteur.


"Het nieuwe zwembad bestaat inderdaad uit twee zones, waarvoor ook de gebruiksvoorwaarden verschillen", reageert Michael Schouwaerts, operationeel directeur van de Groep Sportoase. "Voor het schoolzwemmen is het diepe zwembad voorzien, waar je kan baantjes trekken. Dat is met de stad Oudenaarde overeengekomen, net als het tarief. Kinderen kunnen daar in schoolverband zwemmen aan een lager prijs. Als een school beslist dat ze ook gebruik wil maken van de andere baden, is het toch maar logisch dat dit niet kan aan diezelfde lage prijs, maar dat voor dat extra gebruik wordt betaald", verdedigt Schouwaerts zich.


"Vergeet ook niet, dat Sportoase zich tegenover de publieke gebruiker heeft geëngageerd dat het zwembad alle dagen beschikbaar is. Iedereen moet elke dag de kans hebben om met kinderen in het ploeterbad te gaan en om te genieten van de wellness-voorzieningen. Ik zeg dit met alle respect, maar het kan dat niet de bedoeling zijn, dat je als individuele zwemmer plots tussen een grote groep schoolkinderen belandt. Dààrom zijn het recreatieve bad en het schoolzwemmen gescheiden", legt Schouwaerts uit.

Op zoek naar oplossing

Volgens hem zijn de deuren met Levensblij niet dichtgeslagen. "We zoeken met hen en ook samen met de stad naar een oplossing", belooft hij.


De discussie tussen de school en de zwembaddirectie wordt ook een politiek item: Groen-gemeenteraadslid Folke D'Haeyer brengt de zaak volgende maandag ter sprake in de gemeenteraad. "Een wekelijkse, ontspannende of therapeutische uitstap voor die kinderen wordt veel te duur voor de scholen en ouders. De stad moet Sportoase verplichten de ondiepe ploeterbaden open te stellen zonder prijstoeslag voor scholen voor kinderen met een beperking", vindt D' Haeyer. "En lukt dat niet, dan moet de stad financieel bijpassen", vindt zijn partijgenote Elisabeth Meuleman.


Sportschepen Peter Simoens (Open Vld) kondigt aan, dat hij in het dispuut wil bemiddelen. "In afwachting kan ik uiteraard niet voorspellen wat er uit de bus zal komen. Alleen weet ik zeker, dat alle betrokkenen, dus ook Sportoase een oplossing willen", besluit Peter Simoens.