Zesdejaars leggen examen op de fiets af

Deelnemers aan het fietsexamen, uitgerust met helm en fluo vest.
Foto Ton Wiggenraad Deelnemers aan het fietsexamen, uitgerust met helm en fluo vest.
De leerlingen van het zesde leerjaar van vier basisscholen in Oud-Turnhout waagden zich donderdag aan 'Het Grote Fietsexamen'. Voor het eerst namen ook zeven leerlingen van VIBO De Brem deel.

Het Grote Fietsexamen is een initiatief van scholengemeenschap SCHOT (Delta, Reuzepas, Salto en Zwaneven), het gemeentebestuur en de lokale politie. Tijdens het examen fietsen kinderen van het zesde leerjaar een parcours langs een uitgestippelde route in de schoolomgeving. Terwijl ze de route afleggen, wordt gecontroleerd of ze de minimale basisvaardigheden beheersen om veilig en zelfstandig te fietsen. Tijdens het examen wordt ook gelet op het algemeen verkeersgedrag.

Heilig Graf

Sinds vorig jaar werken de scholen samen met de studenten van de richting 'Veiligheidsberoepen' van het Heilig Graf. Zij bemannen de controleposten onderweg. Voor hen is dit een stageopdracht die perfect past in hun opleiding. "Scholengemeenschap SCHOT hecht veel belang aan kwaliteitsvolle verkeersopvoeding. Het grote fietsexamen is één van de projecten die passen binnen deze visie", zegt coördinerend directeur Tine Dierckx. "De leerlingen van het zesde leerjaar maken volgend jaar de stap naar het secundair onderwijs en de verplaatsing naar school gebeurt dan vaak met de fiets. We willen hen hier goed op voorbereiden." (JVN)