Vier maanden hinder door werken op E34: snelweg tussen Oud-Turnhout en grens krijgt nieuw wegdek

De E34 tussen Oud-Turnhout en de Nederlandse grens
Jef Van Nooten De E34 tussen Oud-Turnhout en de Nederlandse grens
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) maakt zich op voor de laatste fase van de werken op de E34. Vanaf 12 juli krijgt het stuk tussen Oud-Turnhout tot aan de grens met Nederland een nieuw wegdek. “De werken duren ongeveer vier maanden”, zegt AWV-woordvoerder Jef Schoenmaekers. 

De structurele onderhoudswerken op de E34 hebben al twee grote fases achter de rug. In 2015 kreeg het traject tussen Zoersel en Lille een nieuw wegdek, in 2017 was het stuk van Lille tot Turnhout aan de beurt. Nu volgt een derde fase van Oud-Turnhout tot aan de Nederlandse grens in Mol-Postel. Het wegdek zal in beide richtingen vernieuwd worden. De werken starten op 12 juli en duren ongeveer 4 maanden. In totaal wordt 16 kilometer aan betonverharding verwijderd en vervangen door asfalt. “Op 12 juli start AWV met de onderhoudswerken op de E34 ter hoogte van het op- en afrittencomplex 25 in Oud-Turnhout en in de zone vanaf het kanaal Dessel-Schoten tot aan de Nederlandse grens”, zegt Jef Schoenmaekers, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer. “De oude betonverharding is er verouderd en dringend aan vernieuwing toe. We breken de bestaande wegverharding volledig op en vervangen die door een wegdek in asfalt. Dat zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid aanzienlijk verbeteren.”

Versmalde rijstroken

In de eerste maand van de werken worden de nodige voorbereidingen getroffen, zoals de aanleg van doorsteken in de middenberm, pechhavens en tijdelijke markeringen. Tijdens deze voorbereidingen rijdt het verkeer richting Nederland op versmalde rijstroken. Het verkeer richting Antwerpen ondervindt hier nog geen hinder van en ook de op- en afritten in Oud-Turnhout (25), die in de werfzone liggen, blijven open. “Vanaf begin augustus beginnen de eigenlijke onderhoudswerken, waarbij we eerst de rijstroken richting Antwerpen aanpakken en vervolgens de rijstroken richting Nederland. De E34 blijft altijd open, uitgezonderd tijdens één weekend op het einde van de werken, wanneer de toplaag asfalt richting Antwerpen wordt aangebracht. Het verkeer rijdt tijdens de werken in beide richtingen over twee versmalde rijstroken op één zijde van de snelweg. Autoverkeer wordt telkens via een doorsteek in de middenberm naar de andere kant geloodst. Er geldt een snelheidsbeperking van 70 km/uur”, verduidelijkt Jef Schoenmaekers.

De verkeerssituatie tijdens de werken
AWV De verkeerssituatie tijdens de werken

Verkeer blijft – weliswaar op versmalde rijstroken en met snelheidsbeperking – mogelijk op de E34. Automobilisten moeten er wel rekening mee houden dat het op- en afrittencomplex 25 in Oud-Turnhout en de snelwegparking in Postel afgesloten kan zijn. “De op- en afritten in Oud-Turnhout liggen midden in onze werfzone. Aan de kant van de snelweg waar gewerkt wordt, zullen de op- en afrit daarom tijdelijk afgesloten zijn. Het verkeer volgt een omleiding via de naastliggende op- en afritten”, aldus nog Schoenmaekers. “De snelwegparking in Postel richting Antwerpen is vanaf begin augustus tot einde werken afgesloten. De parking richting Nederland wordt ook tijdelijk afgesloten vanaf half september.”

Veengrond

Het stuk tussen Oud-Turnhout en het kanaal Dessel-Schoten wordt nog niet meteen voorzien van een nieuw wegdek. Daarvoor is eerst bijkomend onderzoek nodig. “De snelweg rust daar namelijk op zeer vochtige veengrond en een duurzame heraanleg vergt op deze plaats mogelijk een andere aanpak dan gewoonlijk. Tijdens het onderzoek worden onder meer stalen genomen om een beter zicht te krijgen op de staat van de ondergrond. Op die manier kunnen we de vernieuwingswerken op dit deel van de snelweg grondig voorbereiden. De testen en proeven zullen op verschillende momenten in de loop van 2019 uitgevoerd worden vanaf eind juni. Dit heeft over het algemeen weinig impact op het verkeer. Deze boringen gebeuren buiten de rijbaan.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.