Twaalf migranten uit koelwagen gehaald langs E34

Mozkito
Op de snelwegparking langs de E34 in Oud-Turnhout zijn afgelopen nacht twaalf transmigranten uit een koelwagen gehaald die groenten en fruit transporteerde. De migranten klommen vermoedelijk 's nachts in de vrachtwagen terwijl de twee Poolse truckchauffeurs op de parking in Oud-Turnhout overnachtten. ‘s Ochtends hoorden ze geluiden, merkten ze dat het zegel op de oplegger verbroken was en belden ze de politie.

De politie haalde op het parkeerterrein twaalf volwassen mannen uit de koelwagen. De speurders vermoedden eerst dat het om Irakezen ging. Na verder onderzoek denkt het parket van Antwerpen nu dat het om elf Syriërs en één Eritreeër gaat. Zij zijn allemaal meerderjarig.

De verstekelingen verkeerden volgens de politie in nog goede gezondheid. Ze zaten vermoedelijk nog niet zo lang in de truck. De lokale politie regio Turnhout vervoerde de mannen naar de gebouwen van de federale wegpolitie in Wilrijk. Ze worden nog verhoord door de federale politie. Daarna moet de Dienst Vreemdelingenzaken beslissen wat er met de mannen moet gebeuren. Het parket van Antwerpen onderzoekt de zaak verder.

Smokkelbusje

Nog in ons land heeft de politie vanochtend een busje onderschept dat vermoedelijke transmigranten vervoerde. Een groep mensen die volgens het parket van Bergen vermoedelijk uit transmigranten bestond, bevond zich vanochtend op een parking langs de E19/E42 in Maisières. Bij het zien van de politie stak de groep de weg over en vluchtte ze weg in de bestelwagen.

Het voertuig kon door de politie na een achtervolging worden tegengehouden in het nabijgelegen Ghlin.

Volgens het parket was het voertuig uitgerust met zitbanken in de laadruimte, wat erop zou kunnen wijzen dat de bestelwagen werd gebruikt om mensen te vervoeren. De bestuurder verklaarde aan de politie dat hij een minderjarige Irakees is. Hij wordt verdacht van mensensmokkel. Het is niet duidelijk hoeveel mensen in de bestelwagen werden vervoerd. Ook deze zaak wordt verder onderzocht.

Vorige week nog werden in een koeloplegger in het Engelse Essex de lichamen van 39 verstekelingen aangetroffen. Hun identiteit is nog niet bekend, maar mogelijk gaat het om Vietnamezen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luigi Driussi

  Het klinkt alsof het weer iets nieuws is, ik vraag me af waarom ze zo plots koelwagens zijn beginnen controleren...

 • William Van den Berghe

  Die illegalen krijgen nog maar eens en papiertje . En de lading die ongeschikt voor consumptie wordt bevonden ? Wie mag dat betalen ? Die illegalen ? En morgen zitten ze opnieuw in een camion en herhaalt zich hetzelfde.

 • Gaston Armi

  Dit is geen nieuws. Het aantreffen van migranten langs de autosnelwegen bestaat al sinds de jaren 90. En nog steeds worden zij na uren tijdverspilling een papiertje gegeven waarop staat dat ze het land moeten verlaten. Dit is letterlijk dweilen met de kraan open.

 • etienne vijverman

  op pakken om ze weer vrij te laten het is dweilen met de kraan open om er moedeloos van te worden en verloren kosten !!!! de belasting betaler zal er wel voor opdraaien !!!!! hallo polletiekers hoe lang nog blijven jullie de andere kant op kijken en dan verwondert van de verkiezing uitslagen de volgende zal nog veel erger zijn

 • Frederik Boogaerts

  Direct terugsturen