Eerste Kom op tegen Kanker-wandelpad opent in De Liereman: “Een plek waar mensen kunnen luisteren, troosten, lachen, praten of keihard samen huilen”

Kristel Verbeke en Marc Michils openen samen het wandelpad, met onder meer Bart Schols die de voorstelling in goede banen leidde.
Lieven De Cock/Digitalclickx Kristel Verbeke en Marc Michils openen samen het wandelpad, met onder meer Bart Schols die de voorstelling in goede banen leidde.
Kom op tegen Kanker en televisiezender Eén hebben zaterdagmiddag het eerste Kom op tegen Kanker-wandelpad in natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout geopend. Ambassadrice van het wandelpad is ex-K3 Kristel Verbeke, die zelf als twintiger haar vader aan kanker verloor. “Ik hoop dat het wandelpad een plek kan zijn waar mensen kunnen luisteren, troosten, lachen, goed praten of keihard samen huilen.”

Met het wandelpad in De Liereman wil Kom op tegen Kanker iedereen de kans geven om gezond te bewegen, even te bezinnen en de batterijen weer volledig op te laden. “Want kanker doet iets met een mens, lichamelijk én mentaal. Daarom is het belangrijk om tot rust te komen in de natuur en zo je veerkracht te versterken”, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. “Dat geldt niet alleen voor kankerpatiënten en de mensen in hun omgeving, maar voor iedereen die wil standhouden in deze hectische wereld.”

Als ambassadrice van het wandelpad viel de keuze op Kristel Verbeke, ex-K3'tje en huidig Eén-gezicht. Op 25-jarige leeftijd verloor zij haar vader aan kanker. “Het pad biedt ons de kans om er te zijn voor elkaar en samen te genieten van de natuur. Soms vind je de woorden niet en moet je zeggen: ‘zullen we eens naar Oud-Turnhout gaan om daar te gaan wandelen’. Ik hoop dat het wandelpad een plek kan zijn waar mensen kunnen luisteren, troosten, lachen, goed praten of keihard samen huilen.”

Kristel Verbeke liet de boodschap ‘Nooit zonder jou onderweg’ graveren in de mijlpaal.
Lieven De Cock/Digitalclickx Kristel Verbeke liet de boodschap ‘Nooit zonder jou onderweg’ graveren in de mijlpaal.

Het pad is er voor kankerpatiënten en de mensen in hun omgeving, maar ook voor iedereen die wil standhouden in deze hectische wereld

Marc Michils van Kom op tegen Kanker

Langs het wandelpad zullen in 2020 ook zes Kom op tegen Kanker-mijlpalen verschijnen. Dat zijn hoge houten palen waarop je voor 400 euro een persoonlijke boodschap kan laten vereeuwigen. Zo kan je er bijvoorbeeld een aandenken aan een dierbare plaatsen of steun betuigen aan iemand die ziek is. “De boodschappen dienen als inspiratie en steun om de volgende mijlpaal in de strijd tegen kanker te bereiken. Want ook al hebben we de afgelopen 30 jaar gezorgd voor meer overlevingskansen en een betere levenskwaliteit, toch krijgen nog steeds 41.000 Vlamingen per jaar de diagnose kanker en sterft een op de drie patiënten”, vervolgt Michils.

Eerste boodschap

Kristel Verbeke had de eer om de eerste boodschap in een mijlpaal te laten graveren. Haar boodschap ‘Nooit zonder jou onderweg’ heeft een tweeledige betekenis. “‘Nooit zonder jou’ duidt erop dat ik nog zo vaak aan mijn papa moet denken. In kleine dingen zie je hem nog steeds, zoals bijvoorbeeld wanneer ik met mijn kinderen bruine saus maak op de wijze van mijn vader. Ook het woord ‘onderweg’ is belangrijk, want je moet wel weer verder. Je neemt afscheid en ook al is de rouwperiode zwaar, op een bepaalde manier leer je ermee te leven. Hopelijk kunnen we ooit naar een wereld evolueren waarin niemand nog getroffen wordt door kanker, of ten minste iedereen kan genezen.”

Wouter DemuynckReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.