Dieven glippen langs sensoren

TUINCENTRUM SELS EVERGREEN IS 3.000 EURO EN PAK ECOCHEQUES KWIJT

Zaakvoerder Eugeen Sels haalt samen met een glazenmaker een verbrijzelde ruit uit een raam van het kantoorgedeelte. De inbrekers hebben de ruit stukgeslagen.
Vanderveken Zaakvoerder Eugeen Sels haalt samen met een glazenmaker een verbrijzelde ruit uit een raam van het kantoorgedeelte. De inbrekers hebben de ruit stukgeslagen.
Dieven zijn maandagochtend binnengedrongen bij Sels Evergreen, een tuincentrum aan Donk. Ze hebben alle alarmsensoren ontweken en gingen er vandoor met de inhoud van de kluis: 3.000 euro cash geld en een berg ecocheques. "Volgens de politie zijn we supergoed beveiligd. Toch hebben ze ons alarm kunnen ontwijken", zucht Eugeen Sels.

Drie bewakingscamera's en een twintig alarmsensoren. Tuincentrum Sels Evergreen aan Donk in Oud-Turnhout groeide de voorbije jaren uit tot een versterkte burcht. Een gevolg van de vele inbraken die er al zijn gepleegd. "Bij elke inbraak namen we extra veiligheidsmaatregelen. Met succes, zo leek het. Vroeger is hier gemiddeld twee keer per jaar ingebroken, de vorige inbraak dateerde al van twee jaar geleden", begint Eugeen Sels.

De opengeslepen brandkast waaruit 3.000 euro is gestolen.
Vanderveken De opengeslepen brandkast waaruit 3.000 euro is gestolen.

Goed voorbereid

Tot maandagochtend. Toen slaagden inbrekers er wonderwel in om tot bij de kluis te geraken. De manier waarop ze dat flikten, doet denken aan het scenario van een film. Op een onwaarschijnlijk manier baanden ze zich een weg langs de buitendetectie en de alarmsensoren binnen in de winkel. Uiteindelijk plaatsten ze een ladder tegen het glas van de kantoorruimte op de eerste verdieping. "Daar sloegen ze twee ramen aan diggelen om in het kantoor te geraken. In het kantoor hadden ze maar een smalle strook om uit het zicht van de sensor te blijven. Ze wisten perfect wat ze deden. Ze zijn doelgericht naar de brandkast gegaan", vertelt Eugeen Sels. "De politieagenten vertelden me dat ze nog maar zelden zo'n goede beveiliging hebben gezien. Het is een wonder dat de inbrekers alle sensoren hebben kunnen ontwijken. We gaan nu nog maar eens extra maatregelen nemen. Er komt een extra sensor in het kantoor, en we plaatsen extra buitendetectie."

Tuincentrum Sels aan Donk in Oud-Turnhout.
Vanderveken Tuincentrum Sels aan Donk in Oud-Turnhout.

Geen aandacht

Eugeen Sels kreeg maandagochtend rond 5.35 uur een automatische melding dat het poortalarm in werking was getreden. Dat gebeurde wellicht toen de gangsters naar buiten vluchtten. Als er op dat moment meteen gereageerd was, had de politie de gangsters misschien nog bij de kraag kunnen vatten. Maar Eugeen Sels besteedde geen aandacht aan de alarmmelding. "Omdat de daders ons de nacht voordien 'zot hadden gemaakt'. Die nacht (van zaterdag op zondag, red.) ging regelmatig de buitendetectie af. Telkens als ik via mijn gsm een kijkje nam, zag ik niks op de camerabeelden. Zondagochtend rond 5 uur is opnieuw het poortalarm af gegaan. Op dat moment heb ik wel de politie laten bellen. Drie combi's snelden ter plaatse, maar er is niemand aangetroffen. We dachten dat er een defect aan het alarm was. Vandaag (gisteren, red.) zouden we de bewakingsfirma bellen voor aan nazicht. Net omdat ik dacht dat er een defect was aan het alarm, heb ik de politie niet gewaarschuwd toen het poortalarm maandagochtend opnieuw af ging."

Verdachte personen

Hoe de gangsters de sensoren precies hebben omzeild, wil Eugeen Sels niet in de krant kwijt. "Deze inbraak zou niet misstaan in een film. Als je slecht beveiligd bent, ben je deels zelf verantwoordelijk. Maar we hadden echt wel al het nodige gedaan. We waren er vrij gerust in dat inbrekers hier geen kans meer maakten", vervolgt Sels. "De daders hebben de inbraak wellicht grondig voorbereid. Het personeel ziet regelmatig verdachte personen die de winkel schijnbaar komen verkennen. Ik ga dan telkens mee naar buiten om op de parkeerplaats van de zaak een foto van hun auto en nummerplaat te maken. Zelfs als ze het zien. Dat schrikt hen af. Maar deze daders zijn toch gekomen om hun klus te klaren. De politie heeft sporen gevonden. Zondagochtend (toen de politie ter plaatse kwam, red.) heb ik de nummerplaat genoteerd van een verdachte Nederlandse bestelwagen die heel traag voorbij reed. We hebben goede hoop dat de daders gepakt zullen worden."