"Onze dj's werken toch van thuis uit"

RADIO NOORDERKEMPEN HEEFT 7 MAANDEN NA BLIKSEMINSLAG KLEINERE STUDIO

Stefan De Wilde tussen zijn medewerkers in de nieuwe studio.
ton wiggenraad Stefan De Wilde tussen zijn medewerkers in de nieuwe studio.
Zeven maanden nadat een blikseminslag alle apparatuur van Radio Noorderkempen verwoestte, heeft de lokale zender een nieuwe studio in gebruik genomen. Die is veel kleiner dan de vorige. "Onze deejays werken allemaal van thuis uit. De nieuwe studio is vooral een datacenter met veel servers en computers", zegt programmadirecteur Stefan De Wilde.

De 13.000 luisteraars van Radio Noorderkempen uit Oud-Turnhout moesten het eind juni vorig jaar twee dagen zonder hun favoriete zender stellen. Een blikseminslag op de antennemast haalde de radiozender uit de ether en verwoestte alle apparatuur. "Mijn collega die in de buurt woont, is meteen na de blikseminslag gaan kijken. Alle toestellen waren stuk. We wilden binnen de 48 uur opnieuw in de ether te zijn. Dat is ons gelukt dankzij de aanschaf van tweedehandstoestellen. We hebben ook apparatuur geleend bij andere radiozenders, andere dingen hebben we nieuw gekocht", zegt programmadirecteur Stefan De Wilde.

Er is ook geïnvesteerd in een nieuwe reportagewagen.
ton wiggenraad Er is ook geïnvesteerd in een nieuwe reportagewagen.

Tijdelijke oplossing

Dankzij die tijdelijke oplossing kon Radio Noorderkempen weer in de ether, maar de zender moest zo wel met oud materiaal werken. Daar werd de voorbije zeven maanden verandering in gebracht. Het resultaat is een gloednieuwe radiostudio die het voorbije weekend in gebruik werd genomen. "Sinds we weer in de ether waren, zijn we stelselmatig begonnen om de geleende en tweedehandse apparatuur te vervangen door nieuwe", zegt Stefan De Wilde. "We hebben ineens besloten om de studio als lokaal te herbekijken. De oorspronkelijke studio wordt immers al bijna zeventien jaar niet meer gebruikt, omdat onze deejays en presentatoren allemaal van thuis uit werken sinds 2001."

Café dubbel zo groot

De nieuwe radiostudio verhuisde naar een kleiner lokaal achter de vroegere studio. Die oude radiostudio hoort nu bij het cafégedeelte. "We hebben de muren van de oude studio uitgebroken. Het café is daardoor dubbel zo groot geworden", aldus De Wilde. "De nieuwe studio is veel kleiner dan vroeger, maar nog altijd groot genoeg. De studio is geen ruimte meer waar je met goede geluidskwaliteit kan opnemen. Dat is ook niet nodig, want onze medewerkers hebben thuis de beste apparatuur voorhanden. De nieuwe studio is eerder een kantoor, een datacenter met veel servers en computers met duizenden mp3's."


Radio Noorderkempen, te beluisteren via 107.5 FM, begon destijds als radio Mi Amigo en viert in 2017 de 35ste verjaardag. De zender is te beluisteren in een straal van acht kilometer rond Oud-Turnhout. De radiostudio bevindt zich al 33 jaar aan de Steenweg op Sevendonk. De radiostudio werd altijd gecombineerd met een café. Dat was nodig omdat vrije radio's in de jaren 80 geen reclame mochten uitzenden.