"Geen racebaan, maar een fietsbaan"

ACTIE OP STEENWEG OP OOSTHOVEN VOOR TRAGER VERKEER

Ivo Van der Steen, Gust Luyckx en Jan Hasselman werkten mee aan de kleurrijke ludieke actie.
Ton Wiggenraad Ivo Van der Steen, Gust Luyckx en Jan Hasselman werkten mee aan de kleurrijke ludieke actie.
'Geen racebaan, maar fietsbaan'. Met die slogan roepen de bewoners van de Steenweg op Oosthoven bestuurders op trager te rijden in hun straat. Om hun eis kracht bij te zetten, plaatsten ze 120 felgekleurde fietsen langs de kant van de weg. "Het is niet alleen een verkeersproject, maar ook een kunstproject om de straat op te fleuren", zegt Jan Hasselman.

De Steenweg op Oosthoven is momenteel de meest kleurrijke straat van Oud-Turnhout. De bewoners plaatsten 120 fietsen langs de kant van de weg. De tweewielers zijn eerst bespoten in alle mogelijke kleuren. Enkele spandoeken in de straat verraden de bedoeling van de fietsen. Met het project trekken de bewoners van de Steenweg op Oosthoven ten strijde tegen overdreven snelheid in hun straat. "In totaal staan er een 120 fietsen langs de weg", vertelt Jan Hasselman van het wijkcomité. "We hebben de bewoners in februari opgeroepen om mee fietsen te verzamelen. En gelukkig is op het bedrijventerrein achter ons 'Van den Broeck Recycling' gevestigd, een groot recyclagebedrijf voor metaal. Dat bedrijf heeft ons het grootste deel van de fietsen aangeleverd. We kregen ook een magazijn ter beschikking om de fietsen in een kleur te spuiten en te stockeren."

Een 120 geverfde fietsen kregen een plaats op de Steenweg op Oosthoven.
Ton Wiggenraad Een 120 geverfde fietsen kregen een plaats op de Steenweg op Oosthoven.

Stoelen en spreuken

Het is niet de eerste keer dat de bewoners van de Steenweg op Oosthoven aan de hand van een ludiek project oproepen tot een lagere snelheid in hun straat. Drie jaar geleden hebben ze al eens stoelen omgetoverd in kunstwerken. Twee jaar geleden werd voor ieders huis een kader met een verkeersspreuk opgehangen. "We zien niet veel verbetering op het vlak van snelheid. Daarom organiseren we opnieuw een project rond het thema snelheid", zegt Jan Hasselman. "Maar het is niet alleen een verkeersproject om de snelheid naar beneden te krijgen. Het is tegelijk een kunstproject om de straat op te fleuren."

Aandacht

Na de stoelen en de kaders koos het wijkcomité bewust voor iets anders. "De stoelen en de kaders vertraagden het verkeer. Omdat autobestuurders ze wilden bekijken. Maar daardoor hielden de automobilisten hun ogen niet meer op de weg. Deze fietsen daarentegen zie je staan, zonder dat ze jouw aandacht van de rijbaan afleiden", verduidelijkt Hasselman.

Sam

"Volgend jaar willen we opnieuw met iets anders komen. Het is de bedoeling om het project dan nog meer op fietsers toe te spitsen. Wie de werken dan wil zien, moet eigenlijk met de fiets komen. Mogelijk leggen we dan ook een link met Sam Moelants, de fietsster die hier vorig jaar is doodgereden op het kruispunt met de Steenweg op Turnhout."


De initiatiefnemers hopen dat hun boodschap 'Geen racebaan, maar fietsbaan' overkomt bij de passerende automobilisten. "Want de snelheid ligt nog altijd te hoog bij veel auto's. Je kan wel eens een beetje te snel rijden, maar sommigen vliegen echt met een zeer hoge snelheid voorbij."


"Bovendien dient onze straat steeds meer als een sluipweg. Veel mensen rijden langs hier om de files op de Ring te vermijden", vervolgt Hasselman. "Van ons mag de snelheid in de hele straat teruggebracht worden naar 50 kilometer per uur. Want door de komst van onder meer nieuwe verkavelingen en de tweede sporthal zal het verkeer hier alleen maar toenemen."