Zoveelste brandstichting op camping La Hêtraie

GEMEENTE WIL ER NATUURGEBIED VAN MAKEN, MAAR NIET ALLE BEWONERS WERKEN MEE

Van de chalet die vrijdag afbrandde blijft niet veel meer over.
Vertommen Van de chalet die vrijdag afbrandde blijft niet veel meer over.
Op camping La Hêtraie in de Kleinstraat in Sint-Joris-Weert is vrijdag een chalet in brand gestoken. De brandstichtingen zijn zelfs niet meer op twee handen te tellen. Toch kan de gemeente Oud-Heverlee niet zoveel doen. "We willen het gebied saneren en er natuurgebied van maken, maar dan moet elke bewoner zijn perceel wel afstaan", vertelt burgemeester Alexander Binon (N-VA).

Door al die jaren heen, is het bijna niet bij te houden hoe vaak er op de camping van La Hêtraie een chalet moedwillig in brand is gestoken." Het is zelfs zo erg geworden dat, als er hier een brandweerwagen voorbijrijdt, de mensen al grappend vragen 'Die zal toch weer niet naar La Hêtraie gaan zeker?", vertelde toenmalig burgemeester Adri Daniëls (CD&V) ons in het begin van 2015. Een dikke twee jaar later is er nog niet veel veranderd.

Regelmatig richten vandalen vernielingen aan op de camping (boven) en wordt wordt er ook vaak gesluikstort (onder).
Vertommen Regelmatig richten vandalen vernielingen aan op de camping (boven) en wordt wordt er ook vaak gesluikstort (onder).

Perceel wegschenken

"Volgens mij wonen er op dit ogenblik nog één of twee gezinnen op de camping. Op het vergunde deel althans. Daar staan zo'n vier à vijf percelen en daar kunnen wij in principe niets aan doen. Wij hebben al een paar keer gevraagd om de percelen te schenken aan het ANB (Agentschap Natuur en Bos). Op dit ogenblik hebben zo'n tien mensen dat al gedaan. Hoeveel niet-vergunde percelen er effectief bewoond zijn, daar heb ik het raden naar. Ik geloof dat er in totaal een veertigtal percelen zijn. En met de regelmaat van de klok steekt een bewoner zijn chalet eens in brand om zo minder onroerende voorheffing te moeten betalen. Het is een situatie waar wij al jaren mee worstelen en dat zal vermoedelijk nog wel even duren", vertelt burgemeester Alexander Binon (N-VA).


"Na verloop van tijd zouden wij natuurgebied willen maken van het hele gebied, maar ik vrees dat die situatie nog wel eventjes zal aanslepen. Nochtans hebben wij door de jaren heen al heel wat maatregelen getroffen", klinkt het.

Vertommen

"Mij krijgen ze niet weg"

Sinds november 2013 werd de elektriciteit afgesloten. Het water volgde in 2014. Dat is niet genoeg om sommige bewoners op andere gedachten te brengen. Een man, die liever anoniem wenst te blijven, woont al vijf jaar op de camping. "Ze willen ons hier allemaal buiten jagen, maar dat zal hen niet lukken. Ik blijf hier, wat er ook gebeurt. De gemeente doet er alles aan om onze woningen te devaloriseren. Maar ze doen maar. Mij kunnen ze niks maken", klinkt het.

Vertommen

Inbraken en vandalisme

De gemeente dagvaardde enkele jaren geleden alle bewoners met het oog op de sanering. Op die manier hopen ze de herhaaldelijke verhalen van brandstichtingen, maar ook van inbraken en vandalenstreken terug te schroeven. Een strijd waar voorlopig nog niet onmiddellijk een einde aan lijkt te komen.