WZC staat al twee decennia op agenda

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN Oud-Heverlee

Op dit stuk grond aan de kerk in Blanden zou het woonzorgcentrum gebouwd worden.
Foto Vertommen Op dit stuk grond aan de kerk in Blanden zou het woonzorgcentrum gebouwd worden.
De vzw Woonzorgzone De Kouter ontving in december 2017 het goede nieuws dat de aangevraagde capaciteit van 102 bedden werd goedgekeurd. De vzw plant de woongelegenheden in het vierde kwartaal van 2019. Het centrum zou vier hectare groot zijn en zal om en bij de 20 miljoen euro kosten. Het project staat al twee decennia op de agenda: Oud-Heverlee is zo één van de enige Vlaamse gemeenten zonder WZC.

"Het staat eindelijk op de erkenningskalender van de Vlaamse overheid. De bouw werd al beslist in 2001. De erkenning en perikelen rond de bouwvergunning in een zone van het beschermd dorpsgezicht rond de kerk en pastorie van Blanden waren spelbreker. Nu kan de bouw beginnen. Er wordt gemikt op 2020 voor de opening, maar daar blijven we voorzichtig over", klonk het bij Groen Oud-Heverlee, mee aan de macht in de gemeente. "Het dossier zit in de finale fase, enkel de financiering gaat moeizamer omdat de bank een borgstelling van tien miljoen euro verlangt. We hebben recent op de gemeenteraad deze borg principieel goedgekeurd met een uittredingsoptie (verkoopsoptie) als garantie voor de gemeente. Er is plaats voor 102 bedden en drie kortverblijven, de werken zijn vanaf de lente van 2019 gepland", weet burgemeester en lijsttrekker Alexander Binon (N-VA). "Ook Open Vld wil dat er eindelijk een WZC komt. De enige manier zonder dat de gemeente onnodig financiële risico's loopt, is om uit het project te treden en de grond te verkopen aan de privé-partner. Die kan het WZC volledig zelfstandig realiseren en uitbaten. Er moet over gewaakt worden dat de zorgkwaliteit voldoende is en dat de dagprijs niet te hoog wordt", aldus liberale lijsttrekker Patrice Lemaitre.


"Aan het begin van deze legislatuur wilden anderen een andere architect zodat we tijd verloren. Ook de federale VIPA-subsidies verdwenen. Daardoor schoof het beheer naar de Vlaamse overheid qua infrastructuursubsidies. Die garandeert ons dagelijks vijf euro per bed subsidie. Het zal niet louter een rusthuis met assistentiewoningen worden, we hebben er nog een centrum voor kortverblijf, een lokaal dienstencentrum met een grand café voor de hele buurt ter beschikking en dat in een mooi park", zegt CD&V-lijsttrekker Bart Clerckx. (SVDL)