Wegenwerken aan ecoduct treffen Blandense restauranthouder. Valduc net over taalgrens moet het met kwart minder stellen. “Klanten blijven weg”

Valduc, het restaurant van John Geldhof is door de werken op de Naamsesteenweg moeilijk bereikbaar.
Vertommen Valduc, het restaurant van John Geldhof is door de werken op de Naamsesteenweg moeilijk bereikbaar.
De wegwerkzaamheden aan de Naamsesteenweg in Oud-Heverlee, ter voorbereiding van het tweede ecoduct, treffen restauranthouder John Geldhof (43) uit Blanden. Door deze ingrijpende werken en bijhorende omleidingen verliest hij nu al een kwart van zijn omzet in restaurant Valduc op de Chaussée de Louvain in Hamme-Mille, op een steenworp van de provinciegrens.

De werken gingen begin maart van start en gaan nog zeker tot eind juni door. “Door deze wegenwerken wordt mijn restaurant afgesneden van de helft van mijn klanten”, klaagt John Geldhof (43). “Door de omleiding rijd ik nu 25 minuten tot bij mijn zaak, terwijl ik er normaal amper zeven à acht minuten over doe. Ook voor mijn klanten blijkt het een grote drempel te zijn. Sinds begin maart moet ik het met ruim een kwart minder omzet doen. Dat is niet om mee te lachen.”

Door de omleiding rijd ik nu 25 minuten tot aan mijn zaak, terwijl ik er normaal amper zeven minuten over doe. Ook voor de klanten is dat een drempel

John Geldhof

 Vooral op maandag-, dinsdag- en vrijdagmiddagen oogt restaurant Valduc heel wat leger. “Ik verlies al diegenen die willen komen lunchen tijdens hun middagpauze vanuit het industrieterrein in Haasrode. Ze geraken niet meer tijdig terug op hun werk door die omleiding”, verklaart Geldhof. 

Minder personeel

De niet-officiële omleiding via de Weertsedreef - die Geldhof op ‘slechts' 18 minuten tot aan zijn zaak brengt - zal binnenkort ook geen  optie meer zijn. “De dreef wordt één weekend op vier een speelstraat, dus ook via die weg zullen mijn klanten niet meer tot bij mij geraken”, zegt Geldhof. “Deze samenloop van omstandigheden doen me geen goed. Wij zitten nu met de gevolgen, en moeten het hoofd maar boven water zien te houden. Mijn twee voltijdse krachten in de keuken blijven aan de slag, maar ik moet het stellen met minder personeel door de teruggevallen omzet. Tijdens de week werken we met drie in plaats van vier, tijdens het weekend zijn dat er vier in plaats van vijf à zes werkkrachten. Het is momenteel besparen op al wat mogelijk is.”

Valduc, het restaurant van John Geldhof is door de werken op de Naamsesteenweg moeilijk bereikbaar.
Vertommen Valduc, het restaurant van John Geldhof is door de werken op de Naamsesteenweg moeilijk bereikbaar.

Geldhof heeft intussen al het Agentschap Innoveren en Ondernemen gecontacteerd, om te bekijken of hij recht heeft op een hinderpremie. Helaas komt hij niet in aanmerking. “De werken zijn dan wel op Vlaams grondgebied, mijn zaak ligt net op Waals grondgebied, zodat ik kan fluiten naar de premie. Vooralsnog is er geen sprake van een Waalse tegenhanger. Ik merk ook dat het gemeentebestuur zich voorlopig ver van het heikele thema houdt”, aldus de ondernemer. 

Geen beterschap in zicht

De werken lopen nog zeker tot eind juni, als alles volgens planning verloopt. “Dat zal gevolgen hebben voor mijn terras”, vreest Geldhof. “Het omzetsverlies zal verder oplopen. Ondertussen ga ik uit van mijn sterktes en hoop ik dat het snel goed zal komen.”

Valduc, het restaurant van John Geldhof is door de werken op de Naamsesteenweg moeilijk bereikbaar.
Vertommen Valduc, het restaurant van John Geldhof is door de werken op de Naamsesteenweg moeilijk bereikbaar.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.