Oud-Heverlee dooft de straatverlichting selectief

Illustratiebeeld straatverlichting Foto De Rycke
Copyright : Geert De Rycke Illustratiebeeld straatverlichting Foto De Rycke
De gemeenteraad van Oud-Heverlee heeft voorbije gemeenteraad beslist om tijdens de weekdagen de straatverlichting selectief te doven. Oud-Heverlee engageert zich om de besparingen, jaarlijks ongeveer 30.000 euro, te herinvesteren in nieuwe energiebesparende maatregelen en in flankerende maatregelen op vlak van veiligheid door het plaatsen van bijkomende reflectoren op wegversmallingen en moeilijke punten.

Oud-Heverlee kiest er bewust voor om niet alle verlichting te doven. De doorgangswegen blijven steeds verlicht. Andere verlichting wordt op weekdagen gedoofd tussen 24 uur en 5 uur. Op vrijdagnacht en zaterdagnacht blijft ook hier het licht wel branden.

“Het selectief doven van de openbare straatverlichting bespaart heel wat CO2-uitstoot, vergelijkbaar met de uitstoot van het energieverbruik van vijftig gezinnen in Oud-Heverlee. Het college van burgemeester en schepenen engageert zich om de besparingen die ze zo realiseert, te herinvesteren in nieuwe energiebesparende maatregelen en in flankerende maatregelen inzake veiligheid door het plaatsen van bijkomende reflectoren op wegversmallingen en moeilijke punten. Daarnaast pleiten ook andere argumenten voor een rationeler omgaan met straatverlichting. Het doven van de verlichting vermindert de lichtvervuiling. Nachtverlichting kan immers het biologische dag- en nachtritme van mensen verstoren. Het betekent ook een besparing voor de gemeente van ongeveer 30.000 euro per jaar. Uit overleg met de politiezone, en uit onderzoek blijkt dat het doven van straatverlichting geen impact heeft op criminaliteitscijfers”, klonk het bij het gemeentebestuur.

In juni zal Fluvius in Oud-Heverlee de openbare verlichting aanpassen om over te schakelen naar een regime van doven. Dit betekent een investering van ongeveer 55.000 euro gefinancierd via het renovatiefonds van de gemeente. De voorbije jaren betaalde de gemeente gemiddeld 100.000 euro voor de openbare verlichting. Het gaat dus ook om een kostenefficiënte ingreep.

Na één jaar plant het bestuur een grondige evaluatie van deze maatregel, mee op vraag van de gemeenteraad. De komende maanden worden de nodige werken gepland. Alle inwoners zullen nog uitgebreid geïnformeerd worden in het gemeentelijk informatieblad.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willy schroeders

    Hopelijk primeert de veiligheid en zal de criminaliteit niet stijgen

  • Katty Mommaerts

    Tof. Nu krijgen inbrekers nog meer vrij spel. In Blanden wordt nog niet genoeg ingebroken!