Hoeve Clabots zal uit het straatbeeld verdwijnen

Hoeve Clabots in de Beekstraat in Sint-Joris-Weert met buurtbewoner Johan Cottenie van SP.a-plus Oud-Heverlee
Stefan Van de Weyer Hoeve Clabots in de Beekstraat in Sint-Joris-Weert met buurtbewoner Johan Cottenie van SP.a-plus Oud-Heverlee
In het begin van de Beekstraat in Sint-Joris-Weert zal Hoeve Clabots in de toekomst het straatbeeld niet meer sieren. De gemeente Oud-Heverlee was initieel van plan om het mooie pand met landerijen zelf te kopen, maar had niet genoeg geld in kas om dat verwezenlijkt te zien. De nabije Proxy Delhaize kocht dan een deel van de hoeve op om er een bovengrondse parking aan te leggen, waardoor het pand onherroepelijk onder de sloophamer moet.

De Hoeve staat er al meer dan een eeuw, maar zal de komende jaren verdwijnen. Voorbije zomer werd een info-avond georganiseerd voor de buurtbewoners. Ondertussen werd duidelijk dat een deel van het eigendom naar de gemeente gaat en een deel naar de Delhaize.

Huidig schepen van ruimtelijke ordening en toekomstig burgemeester Adri Daniëls (CD&V) schept klaarheid in de zaak.

“In de eerste fase heeft de Proxy Delhaize twee aanpalende woningen zelf gekocht om er een groene parking aan te leggen. In fase twee werd een deel van de hoeve verkocht aan hen ter realisatie van diezelfde parking. We wilden de hoeve en omliggende velden kopen, maar hadden er op dat moment niet de financiën voor om dit volledig op te kopen. We kochten een deel van de hoeve aan die aan de kant van de Beekstraat op straat uitkijkt en een achterliggend gedeelte grond. We waren eigenlijk van plan om ons ontmoetingscentrum, dat grenst aan de hoeve, uit te breiden. Het kon eventueel zelfs een extra sporthal opleveren. Deze hoeve ging, welk scenario er ook uit de bus kwam, afgebroken worden. Het staat te kort tegen de straat aan, is geen erfgoed. Deze is nu nog wel bewoond door huurders, maar de stallen aan de achterzijde zijn in een slechte staat. Het werd al ruim dertig jaar niet meer gebruikt als boerderij. Wanneer en hoe het wordt afgebroken, is nog niet geweten. Momenteel loopt het openbare onderzoek daaromtrent, indien er bezwaren komen moeten we zien of we die kunnen weerleggen. Indien niet moeten we oplossingen zoeken”, weet Daniëls. Het zou alleszins de bedoeling zijn dat op de parking de bezoekers van het ontmoetingscentrum ook terecht kunnen met hun wagen.

Buurtbewoner Johan Cottenie van Sp.a-plus Oud-Heverlee betreurt de hele situatie.

“De huidige meerderheid beweert dat ze het wilden kopen omdat de eigenaars het anders aan een projectontwikkelaar gingen verkopen die er flats wilden neerzetten, dat is onzin. De familie Clabots wou het enkel aan de gemeente verkopen. Wat er met dit dossier gebeurde, getuigt niet van goed en verstandig beleid. Aan het begin van de Pastoor Tilemanstraat ligt een kleuter- en lagere school, daar zijn al parkeerproblemen, net zoals in het begin van de Beekstraat en aan het ontmoetingscentrum. Het kon de hele verkeersproblematiek enigszins oplossen. Ze moesten niet enkel kijken hoe ze die Delhaize konden helpen. Op zich heb ik niets tegen die zaak, ze leveren goed werk en verschaffen flink wat werk in de buurt. De gemeente had echter even kunnen wachten om zo bestaande problemen, nu zijn er al enkele puzzelstukken gelegd waardoor de mogelijkheden in de toekomst er beperkter zijn. Er is echter geen weg meer terug, we kunnen eventueel onderhandelen met Delhaize hoe we die parking gaan gebruiken.”

Wanneer de werken effectief beginnen is nog koffiedik kijken.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • guido evers

    er was geen geld om het hele pacht te kopen...maar ze spreken nu al over uitbreiding van de sporthal. Van waar gaat dit geld dan komen ?