Everzwijnen veroveren Meerdaalwoud

AGENTSCHAP NATUUR EN BOS HOUDT POPULATIE ONDER CONTROLE VIA JACHT

Een hele populatie everzwijnen heeft van het Meerdaalwoud haar nieuwe thuis gemaakt.
Foto Vertommen Een hele populatie everzwijnen heeft van het Meerdaalwoud haar nieuwe thuis gemaakt.
Na Limburg en andere delen van Vlaanderen is nu ook een populatie van everzwijnen in Meerdaalwoud. Er wordt gevreesd dat de zwijnen ook Heverleebos zullen veroveren op termijn. "Momenteel schatten we dat er zo'n 60 everzwijnen leven in Meerdaalwoud. Maar ze kweken snel en daarom houden we de populatie onder controle via de jacht", zegt Bart Meuleman van het Agentschap Natuur en Bos.

Het everzwijn is sinds 2005 terug in opmars in Vlaanderen en heeft nu ook Meerdaalwoud bereikt. Volgens het Agentschap Natuur en Bos gaat het om een drietal grote families. "Meer dan waarschijnlijk zijn de wilde zwijnen uit Wallonië gekomen en hebben ze zich hier gevestigd omdat er voldoende voedsel te vinden is in Meerdaalwoud. Vroeger leefden hier ook everzwijnen. Het is een inheemse soort die nuttig is voor het bos, zolang er geen sprake is van overpopulatie. We schatten de huidige populatie op 50 à 60 exemplaren", aldus Bart Meuleman. Dat is een opmerkelijke evolutie, want het laatste everzwijn werd in 1958 geschoten in Meerdaalwoud. Sindsdien werden er geen exemplaren meer waargenomen tot enkele jaren geleden. "Sinds enige tijd zien we geregeld een drietal families voor de wildcamera's", vertelt Meuleman. "Omdat everzwijnen snel kweken, hebben we een plan opgesteld om de populatie onder controle te houden. Per nest worden er zo'n acht jongen geboren en die zijn al vruchtbaar na een jaar. Het is dus belangrijk om ze onder controle te houden om vraatschade in de landbouw en ongevallen in het verkeer te voorkomen. Dat doen we via de jacht met schadebeperking als doelstelling. We kiezen dus niet voor een nultolerantie zoals in West- en Oost-Vlaanderen. Vorig jaar werden er in Meerdaalwoud drie everzwijnen geschoten en dit jaar staat de teller al op drie exemplaren. De populatie houdt zich vooral op ten zuiden van Leuven. Ook in Heverleebos hebben we al sporen gezien. Ook daar volgen we de situatie en zullen we indien nodig ingrijpen via de jacht. Dat is opmerkelijk want er wordt al 50 jaar niet meer gejaagd in Heverleebos. Uiteraard organiseren we die jacht slechts enkele dagen per jaar en worden alle noodzakelijke maatregelen genomen om jachtongevallen te voorkomen."

Hond aan leiband

Hoewel de situatie stilaan onder controle is, blijft de kans wel bestaan dat je oog in oog komt te staan met een everzwijn, al heeft het 'Natuur en Bos' geen weet van incidenten. "Doorgaans zijn ze vooral 's nachts actief. Het is wel zo dat er laatst nog koeien zijn uitgebroken toen er plots everzwijnen opdoken in hun weide. Verder heb ik geen weet van grote problemen. Om die te voorkomen, is het trouwens van groot belang om de dieren zeker niet te voederen. Het is ook verplicht om je hond aan de leiband te houden in het bos want een hond is geen partij voor een everzwijn. Zwerfvuil achterlaten is sowieso uit den boze maar zeker met een populatie everzwijnen in de buurt."