800 bushcrafters volgen in Meerdaalwoud 150 workshops om in de natuur te overleven

Achthonderd bushcrafters konden 150 workshops volgen in het Meerdaalwoud. Er werd eten bereid met ingredienten die de natuur te bieden had, onder andere een soep.
Stefan Van de Weyer Achthonderd bushcrafters konden 150 workshops volgen in het Meerdaalwoud. Er werd eten bereid met ingredienten die de natuur te bieden had, onder andere een soep.
De zevende editie van het groot bushcraft weekend in Sint-Joris-Weert was helemaal volzet en lokte ruim 800 bezoekers. De organisatie van Natuurpunt en Bushcraft Belgium hadden voor hen honderdvijftig workshops georganiseerd, de deelnemers konden van vele ervaringen proeven. De inschrijvingen begonnen in mei, van bijvoorbeeld een Expeditie Robinsoneffect is dus hoegenaamd geen sprake.

Bushcraft is de kunst van het (over) leven in en met de natuur. Het biedt een brede waaier van natuurvaardigheden met respect voor de natuur aan. Bushcraft wil de gebruiken van natuurvolkeren en onze voorouders aan de hedendaagse moderne wereld koppelen. Vooral de principes “leave no trace” en iets terugdoen voor de natuur zijn heilig.

Dit weekend in het Meerdaalwoud draaide om het delen van kennis en vaardigheden om te overleven in het bos. Dit jaar konden de deelnemers onder andere een mes smeden, basistechnieken vuur aanleren, eerste hulp in het bos, split wood fire, lepels snijden, oriëntatie, shelter bouwen, hangmat slapen, stokken slijpen, wafels bakken en sjorren voor kinderen uitproberen. Er bestonden ook master classes verspreid over meerdere dagen, zoals uit beukenbasten kleine containers maken waarin je gereedschap, eten en zelfs drank in kan bewaren.

Buiten de 800 deelnemers waren er om en bij de veertig vrijwilligers van Natuurpunt aanwezig om logistiek hun steentje bij te dragen. 

Achthonderd bushcrafters konden 150 workshops volgen in het Meerdaalwoud. Uiteraard werd er geleerd hoe je een boomstam doormidden klieft.
Stefan Van de Weyer Achthonderd bushcrafters konden 150 workshops volgen in het Meerdaalwoud. Uiteraard werd er geleerd hoe je een boomstam doormidden klieft.

“We begonnen in ons eerste jaar met iets meer dan dertig deelnemers. Sindsdien breidde dat aantal steeds uit, soms verdubbelde het zelfs. Stilaan wordt het een community want zestig à zeventig procent van de mensen hier aanwezig kent elkaar. Het wordt meer en meer een gezinsweekend, een uitgelezen kans voor kinderen om alles uit te proberen. Het is belangrijk om terug in contact met de natuur te komen op een laagdrempelige manier en zonder uitgebreide wetenschappelijke uitleg. Dit kan met onder andere technieken uit de prehistorie, maar dat kan ook met de rocket stove”, wist vrijwilligster van Natuurpunt, Ann D’Heedene (41).

Deze stove is één maand uit in ons land en is een efficiënte hittebron waarin hout maar ook de hinderlijke rook wordt verbrand. Door de werking is ongeveer de helft van de brandstof nodig als bij een traditioneel open vuur. Onderaan bereikt het temperaturen tot 419 graden, bovenaan kun je normaal koken zonder rook, enkel damp. Het werd in première aan het publiek voorgesteld. Verder was schrijver Mike De Roover aanwezig die demonstraties gaf over zijn boek, “Bushcraft, overleven in de natuur”, het eerste bushcraftboek in België.

Ook voor de kleinsten waren er activiteiten zoals indianenverhalen vertellen. “Het is ons derde jaar dat we dit doen, we kwamen op een kamp enkele bushcrafters tegen en zijn hier terecht gekomen. Buiten indianenverhalen vertellen bijvoorbeeld over dromenvangers, doen we ook aan re-enactment van de Westerngeschiedenis in Noord-Amerika”, vertelt indiaan Toh Ono, in het dagelijkse leven Ivan Deuninck (51) uit Maldegem.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.