"Kind moet naar school kunnen in eigen gemeente"

N-VA ijvert voor middelbare school op eigen grondgebied

Kwaliteitsvol secundair onderwijs in eigen gemeente. Burgemeester en N-VA-lijsttrekker Alexander Binon droomt ervan. "Start middelbare scholen op in het groen, bijvoorbeeld in het Franciscanerklooster in Vaalbeek", stelt hij voor.
Het klooster in Vaalbeek.
Vertommen Het klooster in Vaalbeek.

Een lagere school en een kunstschool zijn er vandaag al in Oud-Heverlee, maar een secundaire school ontbreekt voorlopig. "De Leuvense middelbare scholen zitten vol, er is dus zeker vraag naar een school in onze eigen gemeente", zegt Alexander Binon. 

Hij haalde de mosterd voor zijn voorstel bij het Monfortcollege in Rotselaar, het Sint-Janscollege in Meldert en het Sint-Albertuscollege in Heverlee. "Stuk voor stuk mooie scholen buiten het Leuvense, in een groene zone of in een bos genesteld. Er is uiteraard nog geen concrete locatie voor een school in onze gemeente, maar een ideale plaats zou wel het Franciscanerklooster in Vaalbeek zijn, verscholen in het Heverleebos”, aldus de burgervader.

N-VA wil inzetten op onderwijs in Oud-Heverlee en ijvert voor een middelbare school. Huidig burgemeester Alexander Binon zou dat graag in het Franciscanerklooster in Vaalbeek ondergebracht zien.
Vertommen N-VA wil inzetten op onderwijs in Oud-Heverlee en ijvert voor een middelbare school. Huidig burgemeester Alexander Binon zou dat graag in het Franciscanerklooster in Vaalbeek ondergebracht zien.

Sinds 1947 werden in de buurt van de Prosperdreef Minderbroeders opgeleid en in de gebouwen van het klooster ontstond ook het kunstcentrum Pro Arte Christiana. De laatste paters vertrokken in 2012 uit het Franciscanerklooster en een klein jaar geleden verkochten ze de gebouwen door aan een investeringsmaatschappij MWM Immo uit Malle. Intussen is een vennootschap eigenaar geworden. Het is dus nog maar zeer de vraag of de gemeente de gebouwen kan overkopen.

Toch houdt Binon voet bij stuk. “Het is uiteraard nog maar een idee, maar dat klooster zou ideaal zijn voor zo’n type school. Het is mooi meegenomen dat de locatie een voorgeschiedenis heeft op onderwijsvlak. Bovendien is het een gigantisch complex waarin je veel kan onderbrengen. De grote kapel kan eventueel als concertruimte gebruikt worden."

Elk kind naar school laten gaan in zijn eigen dorp, is zeker een troef vindt de burgervader. “In het klooster kan ook een lagere school ingericht worden of infrastructuur op maat van leerlingen die ouder zijn dan twaalf jaar en die les volgen aan de muziekacademie. Als onderwijs, sport, muziek en kunst op één locatie zou kunnen gevestigd kan dat velen flink wat gependel besparen.”

N-VA wil daarnaast het basisonderwijs in Oud-Heverlee aanpakken. Om het plaatsgebrek in de gemeentelijke basisschool in Blanden op te vangen, kocht de gemeente een huis aan naast de school. Ondertussen is ook een aanvraag ingediend voor de uitbreiding van de school, zodat de capaciteit kan opgedreven worden en er voldoende speelruimte is voor de kinderen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.