“Ik wilde vooral weten of het project van papa daar iets betekend heeft. En dat werd al heel snel heel duidelijk”: Bart Dereymaeker reist voor Vranckx in de voetsporen van overleden vader naar Malawi

Bart Dereymaeker uit Sint-Joris-Weert is naar Malawi gereisd in het voetspoor van zijn overleden vader, Lieven. Die had op het grote zuiderse continent een project om jongeren naar school te helpen gaan: ‘Agogo steunt studenten’. Na zijn laatste reis stierf hij op 21 juli 2015 op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van malaria. Barts goede vrienden en tv-makers Thomas Schoenaerts en Bregt Jansegers reizen mee. Het trio uit Oud-Heverlee zal op zaterdag 1 juni te zien zijn in een nieuwe reportage van Nomaden op Canvas, jonge tv-makers die voor Vranckx de wereld intrekken.
Bart Dereymaeker (midden) reist naar Malawi, in het voetspoor van zijn vader Lieven.
Vertommen Bart Dereymaeker (midden) reist naar Malawi, in het voetspoor van zijn vader Lieven.

“Ik gaf een beetje de voorzet voor die reis. Buiten de reportage was het eigenlijk een beetje vakantie. We trokken er vooral heen omdat de papa van Bart er zijn hart had verloren”, aldus Schoenaerts.

‘Heeft het iets veranderd of is het een druppel op een hete plaat? Is het nog van deze tijd om zo aan ontwikkelingswerk te doen?’ Op die vragen wilde het gezelschap een antwoord vinden. En daarom was de eerste halte van de reis Mulanje, in het zuiden van Malawi. Daar woont immers Robert, de eerste student van het project. 

Tijdens een bergtocht van mijn vader was Robert, toen een wees van zestien jaar, zijn gids. De jongen had alleen geen geld. Mijn vader zag veel potentieel in hem en besloot zijn studies te betalen. Hij ging automechanica studeren en heeft hier nu zijn eigen garage. Zo werd Robert de eerste student die hij ‘in gang’ kreeg. Hij begon vervolgens kinderen in soortgelijke situaties te zoeken: beloftevolle studenten die hij een toekomst kon geven

Bart Dereymaeker

“Tijdens een bergtocht van mijn vader was Robert, toen een wees van zestien jaar, zijn gids. De jongen had alleen geen geld. Mijn vader zag veel potentieel in hem en besloot zijn studies te betalen. Hij ging automechanica studeren en heeft hier nu zijn eigen garage. Zo werd Robert de eerste student die hij ‘in gang’ kreeg. Hij begon vervolgens kinderen in soortgelijke situaties te zoeken: beloftevolle studenten die hij een toekomst kon geven”, weet Bart.

Bart stond er aanvankelijk wat kritisch tegenover, want ‘was dat project wel van deze tijd, is het niet eerder aan ngo’s om daarmee bezig te zijn?’ Hij verwachtte dat je er eerder structureel moest ingrijpen in plaats van enkele studenten te steunen. Ter plaatse zagen we dat het meer was: de studenten pakten de hele gemeenschap met hen mee in dit project, ze straalden dat af op een grotere groep en het had er wel degelijk een stevige impact

Thomas Schoenaerts

“Bart stond er aanvankelijk wat kritisch tegenover, want ‘was dat project wel van deze tijd, is het niet eerder aan ngo’s om daarmee bezig te zijn?’ Hij verwachtte dat je er eerder structureel moest ingrijpen in plaats van enkele studenten te steunen. Ter plaatse zagen we dat het meer was: de studenten pakten de hele gemeenschap met hen mee in dit project, ze straalden dat af op een grotere groep en het had er wel degelijk een stevige impact”, weet vriend Thomas Schoenaerts. 

Hele verhaal wordt tastbaarder

“Ik stond er inderdaad wat kritisch tegenover, maar ik kwam er met een heel andere indruk uit. Het had er zeker zijn plaats”, stelt Bart. “Ik kreeg voeling met de verhalen van mijn vader, die daar al tien jaar bezig was. Je zag de mensen van de verhalen en kreeg er voeling mee. Het hele verhaal werd tastbaarder.”

Studeren is niet vanzelfsprekend in Malawi, want het onderwijssysteem staat er onder druk. Bij een bezoek aan de basisschool van Mbayani, een van de grootste scholen van Oost Afrika, zien Bart, Thomas en Bregt klassen van meer dan tweehonderd leerlingen met één leerkracht. Er is een structureel tekort aan accommodatie, leerkrachten en didactisch materiaal.

Je weet dat ze het er veel minder goed hebben dan wij: ze hebben klassen met om en bij de tweehonderd leerlingen. Dat was de moeite om te zien, want zo besef je: dat onderwijs staat hier nog in kinderschoenen. En we hebben hier dan wel veel kritiek op ons onderwijs, maar we hebben het in België heel goed

Thomas Schoenaerts

“Je weet dat ze het er veel minder goed hebben dan wij. Ze hebben klassen met om en bij de tweehonderd leerlingen. Dat was de moeite om te zien, dat onderwijs staat er nog in kinderschoenen. We hebben hier veel kritiek op ons onderwijs, maar we hebben het in België heel goed”, besluit Schoenaerts.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.