Organisator Celtic Night verliest vader vlak voor festival

Organisator Ann Heyman heeft een bijzonder emotionele negende editie van Celtic Night achter de rug. Woensdag overleed haar vader Gilbert Heyman (81) uit Westouter. "Door ons driedaags festival heb ik geen tijd om te rouwen", aldus Ann.

Het weekend was een emotionele rollercoaster voor Ann Heyman. Samen met vzw Triskell organiseerde ze aan haar Bed & Breakfast Terra Sana in de landelijke Stokstraat het sfeervolle Keltisch festival Celtic Night. Ondanks het verlies van haar vader liet Heyman de show toch doorgaan. "Een week geleden stonden we nochtans op het punt om alles af te blazen", zegt Heyman. "Mijn vader was terminaal ziek. Hij leed aan longkanker en wilde niet meer naar het ziekenhuis. Ik had thuis een palliatieve setting ingericht. We wisten dat hij zou sterven, maar hadden verwacht dat hij nog drie à vier maanden zou leven." Het afscheid kwam plots veel vlugger dan gedacht. "Hij had ons gevraagd om het festival niet af te gelasten. 'Het is jullie passie waaraan jullie een jaar gewerkt hebben', zei hij ons nog. Hij was op elke editie aanwezig en keek er telkens enorm naar uit."

Net voor de aanvang van het sfeerconcert '14 Tales - 18 Tunes' vond er een korte ceremonie plaats in aanwezigheid van de familie. Het Middeleeuws Collectief zorgde voor de omkadering. Met medewerking van de Marshal Haig's Pipers. De folkgroep The Swigshift speelde als eerbetoon de Last Rose of Summer. Gilbert Heyman was eerst luchtverkeersleider in het leger en werd in 1985 vliegveldoverste van de luchthaven van Wevelgem. Hij was ook lid van de Westhoek Aero Model Club. De afscheidsviering vindt komende vrijdag om 14 uur in de aula van Uitvaart Demuys in de Duinkerkestraat Poperinge plaats. (DBEW)

Ann Heyman, organisator van Celtic Night en haar echtgenoot Marc Leclercq (beiden uiterst rechts) herdenken Anns vader met een vuurwake op het festival.
Luc Vanthuyne Ann Heyman, organisator van Celtic Night en haar echtgenoot Marc Leclercq (beiden uiterst rechts) herdenken Anns vader met een vuurwake op het festival.