Zeldzame zwam ontdekt in tuin Graanakker

De zeldzame traliestinkzwam.
Mozkito/RV De zeldzame traliestinkzwam.
In een tuin in de Graanakker is een zeldzame ‘traliestinkzwam’ ontdekt. Ellen Cajot en Koen Desmedt merkten het prachtexemplaar gisteren op en maakten hun vondst meteen bekend aan Natuurpunt.

Dit jaar werden nog maar drie van die traliestinkzwammen waargenomen in Vlaanderen. “Oorspronkelijk komt deze zwam vooral in Zuid-Europa voor”, zegt paddenstoelenexpert Roosmarijn Steeman van Natuurpunt. “Maar de voorbije jaren zien we hem regelmatig in ons land opduiken. In het begin groeide hij vooral op bamboe, nu zien we dat de zwam vaak op rottend plantenmateriaal zoals bladen en stengels te zien is. We hebben een warme zomer en een warm najaar gekend. Dat is vermoedelijk de reden waarom hij naar hier opschuift.”

De zwam werd in onze regio een eerste keer opgemerkt in de 18de eeuw. “In Nederland heeft men de traliestinkzwam in 1735 voor het eerst waargenomen”, zegt Roosmarijn. “De zwam kon zich hier verspreiden nadat men bamboe uit Portugal, Italië en Spanje had ingevoerd.”

Vieze geur

De traliestinkzwam verspreidt een vieze geur. “De zwam stinkt enorm”, luidt het. “Door die stank lokt hij vliegen die op de zwam komen zitten en vervolgens met hun pootjes de sporen verspreiden. De traliestinkzwam heeft ook nog een broertje, en dat is de inktviszwam. Die is ook rood van kleur maar heeft verschillende pootjes, net als een inktvis dus. Die inktviszwam zien we hier veel vaker opduiken.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.