VIDEO. Minister Weyts lanceert chiplezer om baasjes van verloren dieren terug te vinden

Ben Weyts demonstreert de chiplezer.
Mozkito Ben Weyts demonstreert de chiplezer.
Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft vanochtend de chiplezer voor huisdieren gelanceerd. De chiplezer moet gemeentebesturen helpen bij het opsporen van eigenaars van verloren gelopen dieren. Elke gemeente krijgt er eentje cadeau.

Weyts koos het gemeentehuis van Opwijk uit om het nieuwe hebbedingetje voor te stellen. De minister demonstreerde er hoe de chiplezer in een handomdraai de chipcode van katten of honden herkent. “Je gaat met de chiplezer naar de hals van het dier en de code komt vanzelf op het kleine schermpje”, verklaart Weyts. “De code is ook gekoppeld aan het rijksregisternummer van het baasje. Mocht de eigenaar intussen verhuisd zijn, dan kunnen we via het rijksregister toch nog het nieuwe adres terugvinden.”

Volgens de minister is een chiplezer een nuttig toestel voor gemeentebesturen. “Als vandaag een verloren gelopen hond of kat wordt gevonden, gaat er vaak heel veel tijd verloren met het opzoeken van de eigenaar”, weet hij. “Voortaan kan ieder gemeentebestuur, dankzij dit apparaat, de eigenaar zelf opsporen. De gemeenten krijgen een gratis chiplezer, die een waarde heeft van 70 euro. Ze kunnen, indien gewenst, nog meerdere toestelletjes bestellen.”

“Sinds het invoeren van de ID-chips is het percentage verloren honden dat terug bij hun baasjes komt gestegen tot 85 procent”, weet Weyts. “De codes werken dus heel doeltreffend. Sinds 2017 is de ID-chip ook verplicht voor katten. Op die manier kunnen we het aantal dieren dat in asielen belandt, fors terugdringen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bernard Swenden

  volledig eens met meneer Daens. De politie zou er eens werk van moeten maken om , als ze ergens een hond zien, te controleren of dit dier in orde is. Indien niet in orde, dikke boete voor het baasje (eventueel verbod om nog huisdieren te houden). de baasjes die niet in orde zijn, moeten streng gestraft worden, zodat eindelijk het probleem in de asielcentra opgelost geraakt.

 • Rene Dannau

  ik heb al jaren zo een toestel en het zou bij de dieren asielen moeten liggen niet bij de gemeenten en nog lopen er tal van katten en honden zonder chip het registreren vertoond nog veel te veel mankementen.

 • danny vermeiren

  En waarom moeten de gemeenten dat weer gratis krijgen? Hebben die geen inkomsten genoeg om dit zelf te bekostigen.

 • Jan Dekoninck

  Politieke recuperatie van een technologie die al 25 jaar oud is. Ik zou het schaamrood op de wangen als ik dit nu nog moet aankondigen als iets nieuw. Wat is het volgende ? " De minister lanceert kruiwagens voor gemeentearbeiders. "

 • guido vermeyen

  Goede zaal, anders belanden die beestjes in een asiel....zonder dat het baasje dit weet .