Samen blokken in vijf gemeenten

De vertegenwoordigers van de betrokken jeugddiensten proberen de blokspot in Herne al even uit.
Foto Mozkito De vertegenwoordigers van de betrokken jeugddiensten proberen de blokspot in Herne al even uit.
Studenten die op zoek zijn naar een rustige plek om met hun neus in de boeken te duiken, kunnen dat vanaf 22 mei doen in vijf Pajotse gemeenten. Het gaat om een samenwerking van de jeugddiensten.

Pepingen, Lennik, Gooik, Galmaarden en Herne: vijf gemeenten waar je vanaf 22 mei als student een 'blokspot' vindt, oftewel een rustige locatie om te studeren. Die komen er ook op vraag van de jongeren zelf. "We stelden vast dat zij echt nood hadden aan een gemeenschappelijke studeerruimte", zegt Joos Dedoncker van de Gooikse jeugddienst. "Daarom werken we nu samen met vier andere gemeenten."


Elke gemeente zal één blokspot tellen, al is het nog niet overal zeker waar die ingericht worden. Herne kiest alvast wel voor het Dominicanessenklooster, Galmaarden voor het jeugdlokaal aan het Sportcomplex. Bijkomende informatie, zoals de openingsuren en de beschikbaarheid van wifi, wordt in de komende weken meegedeeld.

Campagne tegen misbruik medicijnen

De jeugddiensten starten meteen ook een preventiecampagne, gericht tegen het misbruik van medicijnen tijdens de blokperiode. Stimulerende middelen, zoals Rilatine, zijn immers erg populair bij studenten. "Maar die hebben ook een negatief effect op het lichaam", klinkt het. "We zullen in elke blokspot folders aanbieden. En als we merken dat er echt een probleem is, zullen we volgend jaar een stapje verder gaan." (MEN)