Ontwikkelaars liggen op de loer

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN OPWIJK

Op de 2 hectare tellende site van lompenbedrijf Vanbreuze komen 100 woningen te staan.
Mozkito Op de 2 hectare tellende site van lompenbedrijf Vanbreuze komen 100 woningen te staan.
Nergens anders in Vlaanderen steeg het bevolkingsaantal zo hard als in Opwijk. Het project Rubensveld, goed voor 130 woningen, werd pas afgeblazen maar nog meer ontwikkelaars liggen op de loer.

De bevolking van Opwijk steeg de voorbije 10 jaar van nog geen 12.000 inwoners naar 14.378 vandaag. "Het klopt dat dat cijfer fors is verhoogd maar de voorbije drie jaar is alles een beetje gestabiliseerd", zegt burgemeester Albert Beerens (Open VLD). "Dat komt vooral omdat we geen woonuitbreidingsgebieden hebben aangesneden. En als de huidige bestuursmeerderheid blijft bestaan, dan zal dat ook in de toekomst niet gebeuren." Toch komen er straks nog twee nieuwe verkavelingen aan. Zowel op de site Vanbreuze als op de voormalige voetbalvelden van SK Opwijk worden telkens een honderdtal woningen gebouwd. De gemeente anticipeerde op de bevolkingsgroei door een nieuwe school te bouwen. "Meer inwoners betekent ook meer schoolgaande jeugd", vertelt Beerens. "We hebben een nieuw schoolgebouw gezet met 18 klassen. En nu begint de bouw van een nieuwe kleuterschool met polyvalente zaal. Op vlak van onderwijs en kinderopvang, kunnen we de bevolkingsgroei dus wel aan."


Bij oppositiepartij Inzet steunt men alvast de richtlijn om geen nieuwe woonuitbreidingsgebieden aan te snijden. "Opwijk beschikt nog over twee grote woonuitbreidingsgebieden in het Neerveld en het Rubensveld", weet lijsttrekker Luc De Ridder. "Die gebieden mogen niet bebouwd worden. Wij gaan voor kernverdichting. Voor de huidige bevolking is het niet nodig om extra uitbreiding te voorzien. Als dat al gebeurt, willen we dat vooral in de dorpskern zien gebeuren. Voor de woonbehoeften van de huidige bevolking is het ook niet nodig om extra verkavelingen te creëren." (WDS)