Goeiedag Radio verliest drie van de vier frequenties

De medewerkers van Goeiedag Radio stonden met een live-studio op de kerstmarkt van Opwijk.
Foto Mozkito De medewerkers van Goeiedag Radio stonden met een live-studio op de kerstmarkt van Opwijk.
Het frequentieplan is genadeloos voor de lokale radioketen van Goeiedag, die liefst drie van de vier frequenties verliest. Vooral in Opwijk, waar de de frequentie afgestaan moet worden aan een vzw uit Meise, is de ontgoocheling groot. Er worden wel nog gerechtelijke stappen overwogen.

De geschiedenis van het Opwijkse radiostation gaat terug tot 1980, toen Radio Freeland opgericht werd. Het station werd nog herdoopt tot Radio Succes en Spitsradio, tot twee jaar geleden uiteindelijk voor Goeiedag Radio gekozen werd. "We gingen toen samenwerken met Goeiedag, dat ook een huis-aan-huisblad uitgeeft", zegt voorzitter Patrick Van den Heuvel. "Dat was een goede beslissing, want op eigen benen staan werd almaar moeilijker."


De Opwijkse radiomakers waren altijd zeer prominent aanwezig in het dorps- en verenigingsleven. Ze werkten actief mee aan de succesvolle Kom Opwijk Tegen Kanker-campagne, organiseerden het openluchtfestival Singelpop en brachten ook uitgebreid verslag van de lokale voetbalwedstrijden. "Ook berichtjes en activiteiten van alle verenigingen in onze regio kwamen aan bod", vervolgt Van den Heuvel. "Voorts werkten we ook mee aan de jaarlijkse carnavalsradio. En ook tijdens de kerstmarkt van vorige zondag waren we live aanwezig."


De zender telt vandaag nog altijd vijftien medewerkers. "Die mensen maken radio met hart en ziel, zonder dat ze er ooit een euro aan verdiend hebben. Hun hobby wordt abrupt afgenomen. Voor hen komt dit frequentieplan misschien wel het zwaarst aan. Maar ook voor de inwoners van Opwijk wordt dit een gemis."

Naar Raad van State?

Goeiedag-baas Ives De Bondt, die de voorbije jaren fors investeerde in zijn radiozenders, is er ook het hart van in. "We overwegen om naar de Raad van State te stappen", zegt hij. "We kregen in ons dossier uitstekende punten op inhoud, diversiteit en lokale binding. De minister weigert ons een vergunning omdat ons financieel plan niet goed zou zijn. Dat is zeer eigenaardig, want wij beschikken over een kerngezonde balans, zonder 1 euro vreemd kapitaal en zonder schulden. Hier leggen we ons niet bij neer." (WDS)