Gemeente brouwt bier met hop van eigen kweek

(H)Opwijk Blond moet blikvanger worden in gemeentehuis

Het gemeentebestuur is trots op de nieuwe (H)Opwijk Blond.
Mozkito Het gemeentebestuur is trots op de nieuwe (H)Opwijk Blond.
De gemeente Opwijk lanceert een eigen bier: de (H)Opwijk Blond. Het bier wordt gemaakt met zelfgeteelde hop van het gemeentelijke hopveld en moet het uithangbord worden bij recepties en officiële bezoeken.

Het nieuwe biertje heeft een alcoholgehalte van 6,5 graden. De gemeente liet 360 flessen van 75 centiliter vullen. Volgens OCMW-voorzitter Patrick De Smedt, de drijvende kracht achter het bier, gaat het om een zeer hoppig, ietwat bitter bier, dat naast de hop van eigen kweek ook water, gist en mout bevat. "Het idee om als gemeentebestuur zelf een biertje te maken, ontstond vier jaar geleden", zegt De Smedt. "Onze gemeente kende gedurende tientallen jaren een bloeiende hopteelt. Maar door de zware concurrentie uit Oost-Europa moesten meer en meer hopboeren hun activiteiten stopzetten. Het laatste hopveld verdween in 1993."

Het gemeentelijk biertje (H)Opwijk Blond werd gebotteld in flessen van 75 centiliter. Het etiket werd gemaakt in de blauw-gele kleuren van de gemeente.
Mozkito Het gemeentelijk biertje (H)Opwijk Blond werd gebotteld in flessen van 75 centiliter. Het etiket werd gemaakt in de blauw-gele kleuren van de gemeente.

Passie

Hoewel de hopvelden verdwenen, bleef de passie voor hop en bier wel overeind. "De gemeente besliste enkele jaren geleden daarom om zelf een hopveld aan te leggen om de herinnering aan de tientallen hopboeren in leven te houden", zegt Patrick De Smedt. "Voor de aanleg van dit veld kregen we subsidies van de provincie, de Vlaamse overheid en Europa. Aan de Molenkouter vonden we ook een goede locatie op het veld te realiseren. Het werd een perceel grond van 60 op 15 meter waarop we 400 hopplanten van de ziekteresistente soort Nugget plantten."


Voor de aanleg en het onderhoud van het hopveld, deed de gemeente een beroep op Jan Vermeir. "Hij was een van de laatste hopboeren van ons dorp", luidt het. "Maar er werd ook de nieuwe vereniging 'Vrienden van de Hop' opgericht. Zij zorgen ervoor dat het hopveld onder de aandacht blijft."


Aangezien het om een gesubsidieerd project ging, mochten de hopbellen eerst niet verkocht worden. "Maar die subsidieperiode is sinds dit jaar achter de rug", weet de OCMW-voorzitter. "Het leek ons dan ook het perfecte moment om met de hop een eigen bier te brouwen. We kunnen nu zelf vaststellen of de hop van goede kwaliteit is. Mogelijk verkopen we de oogst de komende jaren ook aan andere brouwerijen."

Gemeentelijke kleuren

Voor de productie van (H)Opwijk Blond doet de gemeente een beroep op de microbrouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos. Het etiket werd ontworpen door grafisch specialist Johan Maes en bevat het nieuwe logo en de blauw-gele kleuren van de gemeente. Het biertje werd het voorbije weekend plechtig voorgesteld en een eerste keer geproefd. "Iedereen is vol lof", zegt burgemeester Albert Beerens. "We zijn fier op het resultaat."