AED-toestel redt leven zaalvoetballer

OUD-BRANDWEERMAN WESLEY DELGOUFFE REANIMEERT SLACHTOFFER

Welsey Delgouffe op de plek waar hij Jean Vanderperren reanimeerde.
Mozkito Welsey Delgouffe op de plek waar hij Jean Vanderperren reanimeerde.
De defibrillator in de gemeentelijke sporthal van Opwijk heeft het leven gered van amateurvoetballer Jean Vanderperren (48). De man werd het slachtoffer van een hartstilstand. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij tot gisteravond in een kunstmatige coma werd gehouden.

Jean Vanderperren voetbalt bij The Hammers, een zaalvoetbalclub die actief is in de gemeentelijke sporthal op het Heiveld. Tijdens de wedstrijd voelde Jean zich onwel worden. Enkele seconden later zakte hij roerloos in mekaar.


Gewezen ambulancier en brandweerman Wesley Delgouffe (35) zat met zijn kinderen in de cafetaria toen hij de voetballer tegen de grond zag gaan. "Mijn kids hadden net een judotraining achter de rug en wilden graag nog een pakje chips", vertelt de man. "Toen ik zag wat er gebeurde, ben ik meteen de zaal ingerend. Ik heb gewoon gedaan wat ik destijds geleerd had in mijn ambulancierscursus. We hebben met de hulpdiensten gebeld. Iemand is een schaar gaan halen en ik heb het truitje van de man opengeknipt. Ondertussen was iemand anders het AED-toestel gaan halen."

Hartmassage

Wesley kreeg tijdens de reanimatie de hulp van een student geneeskunde. "Die jongen maakte deel uit van het team van de tegenstander maar kwam meteen helpen", vertelt hij. "Ik ben begonnen met de hartmassage, hij deed de beademing. En dankzij het AED-toestel konden we electroshoks toedienen. Ook de judoleerkracht kwam helpen."


Na een kwartier was zowel de ziekenwagen als een mug-team ter plaatse en werd de reanimatie door hen overgenomen. "We hebben gedaan wat we hoorden te doen", zegt Wesley. "De familie van het slachtoffer heeft me al komen bedanken. Ook de dokters in het OLV-ziekenhuis waren vol lof omdat we zo snel gehandeld hebben. Ik werkte vroeger als brandweerman in het Opwijks korps maar ik werd afgedankt omdat ik niet aan het rijexamen voor een rijbewijs C kon deelnemen. Nu heb ik toch getoond dat ik een prima hulpverlener ben."

Tweede keer

Het is niet de eerste keer dat Jean Vanderperren, het slachtoffer, af te rekenen krijgt met een hartfalen. "Vorig jaar kreeg mijn man al een hartinfarct toen hij met zijn koersfiets aan het rijden was", vertelt echgtgenote Maggy De Clerck (48). "Een kameraad van hem heeft toen de hulpdiensten gealarmeerd en Jean heeft het gelukkig gehaald. De dokters hebben toen duidelijk gezegd dat hij zeker moest blijven sporten. En ook al was hij intussen hartpatiënt, dat sporten vond hij nog altijd geweldig." Niets liet vermoeden dat Jean een nieuwe hartcrisis zou doormaken. "Hij moet iedere zes maanden op controle", vertelt Maggy. "Twee maanden geleden is hij nog naar het ziekenhuis geweest voor een test. De resultaten waren perfect. Normaal zou hij volgende week een nieuwe fietsproef afleggen."


De dokters vermoeden dat Jean ernstige hartritmestoornissen heeft gekregen aan het litteken van zijn vorige infarct. "In het ziekenhuis gaan ze proberen om Jean snel te laten ontwaken. Als alles goed komt, zal hij zo goed als zeker een defibrillator ingeplant krijgen."