'Oppèkse Gedichten' moeten dialect aanscherpen

Jean-Paul Van der Elst schreef zopas een bundel met 'Oppèkse Gedichten'.
Foto Mozkito Jean-Paul Van der Elst schreef zopas een bundel met 'Oppèkse Gedichten'.
Schrijver Jean-Paul Van der Elst (65) uit Peizegem is klaar met zijn tweede dichtbundel 'Oppèkse Gedichten'.

Het werk bevat onder andere vier portretten van Opwijkse politiekers en een hulde aan Eliane Laurent, de populaire cafébazin van het Hof Ten Hemelrijk die eind dit jaar met pensioen gaat. Jean-Paul groeide op in Opwijk. "Ik heb 22 jaar in Opwijk gewoond, meer bepaald op de Klei", vertelt hij. "De Klei is Opwijks grondgebied maar de meeste mensen leven er dichter bij Merchtem. Hoewel ik in Merchtem geboren ben en er mijn vrouw leerde kennen, heb ik toch gekozen voor het 'Oppèks'."


Jean-Paul wil met zijn gedichten de aandacht voor het dialect opnieuw aanscherpen. "Er zijn weinig mensen die nog het pure dialect van hun dorp kunnen spreken", weet hij. "In een tijdperk waar Twitter, Facebook en het internet heersen, dreigt zo een grote taalschat aan dialecten verloren te gaan."


De dichtbundel kreeg de bijtitel 'Ziet en Zaat', wat Opwijks is voor zoet en zout. "Het zoet verwijst naar de grappige gedichten terwijl het zout de meer ernstige bedenkingen weergeeft", vertelt de schrijver.


"Nieuw in het bundeltje is ook het 'Oppèks Worenboek', heel korte gedichtjes waarin telkens een typisch dialectwoord centraal staat."


De bundel 'Oppèkse Gedichten' wordt op zondag 19 november plechtig voorgesteld in landbouwmuseum De Vedderboom in Mazenzele. Schepen van Cultuur Jan Couck zal het boek inleiden waarna Jean-Paul zelf een korte bloemlezing brengt. (WDS)