"Genoten van thuiswedstrijd"

STAN DIELEMAN DEBUTEERT IN BRUSSEL-OPWIJK

Stan Dieleman zal straks een keuze moeten maken.
Foto GTG Stan Dieleman zal straks een keuze moeten maken.
Noord-West-Brabant pakte zondag in Brussel-Opwijk uit met een opvallende 'debutant': Stan Dieleman. Hij kwam in het tussenseizoen over van Trek & co. In het verleden richtte Dieleman zich vooral op het mountainbiken. De Opwijkenaar mocht voor eigen volk meteen zijn debuut maken in de openingsklassieker.

BELOFTEN

Als inwoner van de Opwijkse deelgemeente Mazenzele mocht de negentienjarige Stan Dieleman zijn debuut maken in Brussel-Opwijk. "Het was een bijzondere ervaring. Ik moest me meten met de halve profs van BMC. Zelf studeer ik kinesitherapie. Op sommige dagen heb ik tot acht uur 's avonds les. Toch heb ik ontzettend genoten van de thuiswedstrijd. Ik eindigde in het peloton bij mijn eerste deelname. Aan parcourskennis ontbrak het mij uiteraard niet.""


Het parcours dat Stan Dieleman aflegde, is vrij ongewoon. "Ik ben begonnen met atletiek, maar al snel schakelde ik over naar het veldrijden. Als crosser merkte ik dat ik te weinig body had om me te meten met de tenoren. Vooral in de modder kwam dat tot uiting. Daarom schakelde ik over naar het mountainbiken. Als nieuweling werd ik meteen tweede op het Belgisch kampioenschap. Ik werd opgenomen in de selectie van bondscoach Filip Meirhaeghe. Sportief was dat niet echt een hoogvlieger voor mij, maar ik ervoer dat er op een ander niveau kon gekoerst worden."

Testjaar

Vorig jaar begon Stan Dieleman meer en meer zijn heil te zien in het wielrennen op de weg. "Bij de juniores werd ik gewaar dat ik in de kermiskoersen mijn mannetje kon staan. Ik zag het wel zitten om de grote wedstrijden op de weg te betwisten. Vooral de zwaardere omlopen boeien mij. Om die reden stapte ik over naar Noord-West-Brabant. Ik heb het mountainbiken zeker niet afgezworen. De grote UCI-koersen zal ik zeker voor mijn rekening nemen. Dit seizoen zal ik de twee disciplines combineren, maar ik besef wel dat ik op het einde van het jaar een keuze zal moeten maken. In die zin wordt het een testjaar voor mij."


Mogelijk start Stan Dieleman zondag in Brussel-Zepperen. "De ploeg staat als eerste reserve aangeduid. We weten niet of we startrecht krijgen. Indien we er niet rijden, kies ik een kermiskoers uit." (EVL)