Oprichting Leuvens zorgbedrijf goedgekeurd

Het OCMW en de stad Leuven hebben groen licht gekregen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) voor de statuten van het veelbesproken Leuvens zorgbedrijf. "Op 1 januari 2017 willen de stad en het OCMW in het zorgbedrijf alle zorgdiensten onderbrengen in één overkoepelende organisatorische zorgeenheid", zegt OCMW-voorzitter Herwig Beckers (CD&V).

Met de oprichting van een zorgbedrijf willen OCMW en stad inspelen op de ingrijpende evoluties van de laatste decennia in het zorglandschap. Om te kunnen blijven rekenen op een sterke openbare dienstverlening werd de keuze gemaakt om in te zetten op een bundeling van het Leuvens zorgaanbod, van kinderopvang tot ouderenzorg. Mooie ambitie maar de oprichting van het zorgbedrijf kwam in het oog van een storm terecht: veel kritiek vanuit de oppositie, met als dieptepunt de afkeuring van de voorgelegde statuten door minister Homans (N-VA).

Na een bijsturing van het dossier krijgt Leuven nu toch groen licht. "We zijn heel tevreden", zegt OCMW-voorzitter Herwig Beckers (CD&V). "We hebben al veel voorbereidingen getroffen zodat we in volle slagorde verder kunnen werken aan de opstart. Op 1 januari 2017 zullen we klaarstaan met een nieuwe speler in het Leuvense zorgaanbod die kwaliteit, betaalbaarheid en zorg op maat hoog in het vaandel draagt", vult schepen Bieke Verlinden (sp.a) nog aan. (BMK)