Recordjaar voor Natuurhulpcentrum: 8.000 dieren opgevangen in 2018

Dierenverzorger Mario bij de duiven in het natuurhulpcentrum van Opglabbeek.
Foto Borgerhoff Dierenverzorger Mario bij de duiven in het natuurhulpcentrum van Opglabbeek.
Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek heeft in 2018 een recordaantal van bijna 8.000 dieren opgevangen. Vooral het aantal inheemse dieren ligt beduidend hoger dan in de vorige jaren.

Met 6.500 inheemse dieren werd een absoluut record gevestigd. De top 3 wordt gevormd door de houtduif of wilde duif (880), de egel (800) en de wilde eend (470). “Als je het uittelt, zie je dat de top 3 samen 25 procent van alle opgevangen dieren vormt. We hebben nog nooit zoveel dieren gehad die uit België komen. Door de warme zomer zijn de dieren duidelijk in de problemen geraakt”, zegt Michaël Deryckere van het Natuurhulpcentrum, die ook enkele opmerkelijke dieren herinnert.

“In het voorjaar was het speciaal dat we een wilde wolf hebben opgehaald, die helaas aangereden en dood was. We hebben ook twee jonge bevers opgevangen. Die hebben we met de hand grootgebracht. Ook dat was een primeur.”

Meer ree dan ever

Hoewel everzwijnen in Limburg voor veel overlast zorgen, moest het Natuurhulpcentrum niet veel uitrukken voor aanrijdingen van everzwijnen. In 2018 moest het centrum daarvoor maar 12 keer op pad, terwijl dat vorig jaar 20 keer was. “We moesten daarentegen zo’n 100 keer uitrukken voor aanrijdingen met reeën. Volgens onze cijfers worden er dus veel meer reeën dan everzwijnen aangereden, maar bij everzwijnen wordt dat enorm uitvergroot. Zo hebben we ook een absoluut record van 240 reeën opgevangen en slechts een 100-tal everzwijnen.”

Exoten

De 1.500 opgevangen exoten in 2018 liggen in de lijn van de vorige jaren. “De exotische dieren zijn dieren die eigenlijk niet thuishoren in onze natuur”, zegt Michaël Deryckere. “Dat varieert enorm en hangt van grote inbeslagnames af, bijvoorbeeld een 400-tal parkietjes en papegaaien op een illegaal transport, maar ook recentelijk drie beren uit Litouwen. Er zijn ook roofvogels die niet in België thuishoren en katachtigen die bij mensen thuis zaten.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.