Opendeur natuurhulpcentrum lokt 5.000 kijklustigen

Vooral de bruine beren konden op flink wat belangstelling rekenen.
Foto Van Galen Vooral de bruine beren konden op flink wat belangstelling rekenen.
Lange rijen wachtenden, gisteren aan het natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Het was dan ook de eerste van drie opendeurzondagen deze maand.

Het publiek kon gisteren dus de exotische en inheemse dieren bewonderen die door het natuurhulpcentrum opgevangen worden. En de interesse was groot. Twee uur na de opening werden al meer dan 2.400 bezoekers geteld. "We hebben uiteindelijk zo'n 5.000 mensen mogen verwelkomen, waaronder veel gezinnen met kinderen", zegt Syl Janssen, verantwoordelijke van het natuurhulpcentrum.

16.000 sympathisanten

Gespreid over de drie opendeurdagen worden zo'n 15.000 bezoekers verwacht. "Jaarlijks krijgen we na onze drie opendeurzondagen er toch zo'n duizend nieuwe leden bij", aldus Janssen. "Momenteel zitten we al aan 16.000 sympathisanten die ons werk en de opvang van de zeshonderd dieren helpen financieren."


Nog volgens Janssen ving het natuurhulpcentrum nooit meer dieren op dan nu het geval is. Op de lijst van de populairste bewoners stonden Henk en Eso, twee bruine beren die in een Albanees hotel in beslag genomen waren, en in Opglabbeek in quarantaine zitten. Ook Lukas Verloy (9) en zijn neef Nathan (11) uit Beerzel bij Putte waren onder de indruk. "Het is de eerste keer dat ik een bruine beer in het echt zie", vertelt Lukas enthousiast. "Het zijn bijzondere dieren. Ze zijn schattig, maar je maakt ze best niet boos. Nu ik ze gezien heb, kan mijn dag niet meer stuk. Ik weet wat ik morgen op school te vertellen heb!"


(LXB)