Natuurhulpcentrum rouwt om dood Simba

Simba en vriendinnetje Bella samen in Malawi, waar beide leeuwen zijn ingeslapen.
Foto Cheryl Mvula MBE Simba en vriendinnetje Bella samen in Malawi, waar beide leeuwen zijn ingeslapen.
Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek heeft droevig nieuws gekregen. In het Afrikaanse Malawi zijn twee leeuwen samen ingeslapen, waaronder Simba. Die leefde ruim een jaar in Opglabbeek en was er erg geliefd. "We zijn blij dat hij hierna nog enkele mooie jaren heeft gehad", aldus Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.

Simba kwam in 2013 terecht in Opglabbeek, nadat hij gered werd in Frankrijk. "Hij zat in een trailer bij een dierentemmer die samen was met een vrouw die een boerderij had. Toen de relatie op de klippen liep, bleef de vrouw achter met de leeuw. Wij hebben Simba toen opgevangen", legt Sil uit.

Mascotte

Na de nodige zorgen van onder meer dierenverzorger Bart Hilven en dierenarts Stef Michels was Simba klaar voor een verhuis naar Malawi. De Britse organisatie 'The Born Free Foundation' hielp daarbij. Simba werd met voedsel in de verhuiskist gelokt, iets waar maanden op geoefend werd. Onder massale belangstelling namen ze drie jaar geleden in Opglabbeek afscheid van hun mascotte. In het Lilongwe Wildlife Centre (LWC) leefde Simba voor het eerst in negen jaar in de vrije natuur.

Vriendinnetje

"Het ging eigenlijk om halfvrijheid, dus op een groot terrein waar omheiningen rond gespannen zijn. Omdat Simba last had aan zijn gewrichten, kon hij niet jagen. Op die manier werd er toch gezorgd dat hij kon eten", legt Sil Janssen uit. Simba kreeg met Bella ook een speciaal vriendinnetje. Zij was op haar beurt gered uit een Roemeense zoo, waar ze verwaarloosd werd. Haar zieke oog werd later zelfs verwijderd.


Helaas hadden beide leeuwen aanhoudende gezondheidsproblemen, die hen uiteindelijk fataal werden. "We wisten al een tijdje dat het niet zo goed ging met Simba. Uiteindelijk is hij samen met Bella ingeslapen. We hebben ons best gedaan, dus dat geeft wel een goed gevoel. Maar fijn om te horen is dit natuurlijk niet", zegt Sil. (BVDH)