Openingsspektakel lokt 7.000 toeschouwers

Openingsspektakel in teken van natuurelementen

Het openingsspektakel van de Hopduvelfeesten heeft gisteravond 7.000 bezoekers gelokt naar de Boekfos in Asse. Blikvangers bij de artiesten waren Urbanus en het duo Jelle Cleymans en Jonas Van Geel, die volop ambiance brachten.

Onder een stralende zon werd het feest op gang getrokken door talent van eigen bodem. De gelegenheidsgroep De Popduvels, bestaande uit leerlingen en leraars van de pop- en jazzafdeling van de muziekacademie August De Boeck, mocht als eerste op het podium verschijnen. Zij brachten een bonte verzameling covers om de avond op te warmen.

Het openingsspektakel - dat in het teken van de vier natuurelementen stond - lokte de grote massa, maar vooral streekgenoot Urbanus kon het publiek vlotjes bekoren. Hij herinnerde de Assenaren meteen aan zijn beginjaren.

"Ooit heb ik hier eens opgetreden, nog voor ik bekend was", sprak de komiek. "Mijn naam stond op de affiche toen zo klein gedrukt dat iedereen dacht dat ik de drukker was."

Geflankeerd door de rockers van De Fanfaar bracht Urbanus nog een keer zijn grootste hits. Van 'Poesje Stoei' over 'Bakske vol met stro' tot 'Madammen met een bontjas'... Ze passeerden allemaal de revue.

Maar de blikvangers van de avond waren Jelle Cleymans en Jonas Van Geel. De twee VTM-toppers, begeleid door een hyperstrakke band, deden alle hopranken op de Boekfos trillen. "Cleymans en Van Geel traden in 2011 al eens in Asse op", zegt Joeri Van Mulders die het programma van de Hopduvelfeesten samenstelde.

Eindelijk gelukt

"Toen hadden we hen geboekt voor een optreden tijdens de avondmarkt. Ze vroegen toen 1.700 euro voor een optreden. Het podium op de Markt was dan al te klein. En sindsdien hebben we altijd geprobeerd om hen naar de Hopduvelfeesten te krijgen. Eindelijk is het ons nu gelukt."

Cleymans en Van Geel herinnerden zich die avond van weleer nog goed. "We waren toen een half uur te laat en hebben ons in de auto moeten omkleden", vertelt Jelle. "Toen was ik bekender dan Jonas. Vandaag is het net andersom en teer ik op zijn succes."

En knallen deden ze. Met covers als 'Ik wil je', 'Iedereen is van de wereld' en 'Vlieg met me mee naar de regenboog' deden ze de Boekfos dansen van plezier.

Gespreid over het hele weekend worden in het centrum meer dan 20.000 mensen verwacht. Vandaag vinden onder meer optredens plaats van De Mens en De Jeugd Van Tegenwoordig. Zondag is de topdag, met nog meer optredens en de traditionele Hopduvelstoet. Meer info op www.hopduvel.be.

Op het Boekfosplein kon je gisteravond over de koppen lopen tijdens de optredens.
Mozkito Op het Boekfosplein kon je gisteravond over de koppen lopen tijdens de optredens.
Urbanus bracht zijn grootste hits.
Mozkito Urbanus bracht zijn grootste hits.
Mozkito
Mozkito