Vlaggenfabrikant Waelkens produceert voortaan ook mondmaskers

Bij vlaggenfabrikant Waelkens produceren ze sinds kort mondmaskers.
RV Bij vlaggenfabrikant Waelkens produceren ze sinds kort mondmaskers.
Als het van de Nationale Veiligheidsraad afhangt, mogen we binnen een paar weken weer stilaan het gewone leven hervatten, maar dan liefst met een mondmasker op. Om op die groeiende vraag in te spelen, produceert vlaggenfabrikant Waelkens voortaan ook mondmaskers.

Waelkens zag zich door de coronacrisis genoodzaakt ook wat van zijn personeelsleden op technische werkloosheid te zetten, maar nu het bedrijf ook mondmaskers maakt, kunnen alle 105 werknemers straks weer aan de slag. “Zo kregen we veel bestellingen voor ‘Bedankt’-vlaggen, die nu aan verschillende bedrijven en stadhuizen wapperen”, zegt Benedikt Waelkens. “We zijn van oorsprong een confectiebedrijf en veel van onze oudere personeelsleden hebben nog de nodige kennis in huis om patronen te maken en de mondmaskers te vervaardigen. Op dat vlak hebben we dus een streepje voor op onze concurrenten. We produceren artisanale mondmaskers. Die dienen enkel voor persoonlijk gebruik en niet voor de zorgsector. Bij bestellingen kun je kiezen tussen bedrukte exemplaren met een door ons voorgesteld logo of eentje dat je zelf aanlevert.”

Twee weken wachttijd

In principe kan iedereen de mondmaskers bij Waelkens kopen. “Maar we merken in de praktijk dat vooral bedrijven en gemeentebesturen bestellingen plaatsen”, gaat Benedikt verder. We werken daarnaast nog aan een betere versie die aan alle kwalitatieve eisen voldoet. Het gaat om een mondmasker waar je zelf geen filter moet bijsteken en dat uit vier lagen bestaat. Die bieden we sinds donderdag aan, maar niet online.”

 De productie draait ondertussen op volle toeren. “Ik schat dat de helft van ons werk bestaat uit het maken van mondmaskers en dat zal de komende weken waarschijnlijk nog stijgen. Wie vandaag een mondmasker bij ons bestelt, moet gemiddeld twee weken wachten, al vermoed ik dat die wachttijd door de grote vraag de komende dagen nog kan oplopen.” De mondmaskers zijn te bestellen in de webshop van Waelkens.