Oppositiepartij Inspraak.nu: “Schenk elke inwoner lokale cadeaubon en stel belastingen uit”

Oppositiepartij Inspraak.nu stelt vijf maatregelen rond het coronavirus in Oostrozebeke voor.
VDI Oppositiepartij Inspraak.nu stelt vijf maatregelen rond het coronavirus in Oostrozebeke voor.
Oppositiepartij Inspraak.nu heeft 5 opmerkelijke voorstellen nu de coronacrisis zelfs tot in de kleinste gemeentes te voelen is. Zo pleit ze er onder andere voor om aan elke inwoner een Oostrobon van 10 euro te geven, om zo de lokale handelaars te steunen.

“Verder stellen we voor dat de gemeentelijke belastingen pas worden geïnd vanaf oktober 2020”, zegt Marleen Lefebre. “Verenigingen en particulieren zouden ook geen factuur kunnen krijgen voor niet-gebruikte zalen door de coronamaatregel. Het bedrag van de betaalde facturen wordt dan volledig teruggestort. We zien ook heil in het toevoegen van een knop op de gemeentelijke website die lokaal kopen promoot. Tot slot willen we dat openbare werken worden herschikt, zodat lokale handelaars niet onmiddellijk bij hun heropstart geconfronteerd worden met ingrijpende werken door de dorpskernvernieuwing.” Die werken houden vooralsnog de geplande timing van mei aan, al kan dat afhankelijk van de duur van de coronacrisis, nog wijzigen.

“We begrijpen dat er voorstellen komen en die kunnen we bespreken”, zegt burgemeester Luc Derudder (Oostrozebeke.nu). “Maar zomaar maatregelen naar onze bevolking en media toesturen in de hoop er eigenbelang uit te halen, is in deze coronatijden niet op zijn plaats. In de pers verschijnen dagelijks politieke uitspraken (soms populistische) over eventuele steunmaatregelen maar tussen zeggen en doen zit regelmatig een groot verschil. Dat er maatregelen kunnen getroffen worden vanuit de gemeenten naar de handelaars en inwoners toe, heel zeker, maar nu halsoverkop beslissingen nemen of uitspraken doen is niet gepast en nog niet aan de orde. Pas wanneer we deze gezondheidscrisis terug volledig onder controle hebben en we de impact op onze toekomstige projecten en financiële middelen correct kunnen inschatten dan pas kunnen wij maatregelen treffen. Er liggen trouwens nu al een deel maatregelen klaar (belastingen, huurgelden verenigingen, huurgelden uitbating, betalingstermijnen, …) die komende weken door de financiële dienst en het schepencollege zullen beslist worden. Ten gepaste tijde zullen wij hierover correct communiceren zonder nu reeds halve waarheden te verkondigen.”

#Oostrozebeke helpt

Ondertussen is ook het platform #Oostrozebeke helpt opgestart, waarbij hulpvragers en hulpbieders zich kunnen aanmelden. Online staat er een kaartje, dat inwoners kunnen afdrukken om in de bus van buren te steken Indien er inwoners zijn die buren hebben in moeilijkheden of zelf hulp willen bieden, mogen ze contact opnemen op  056/67.11.50.