Koppel wil oude hoeve omvormen tot biologisch legkippenbedrijf met 18.000 kippen: “Maar met minimale hinder”

De oude hoeve in de Hoogleenstraat.
VDI De oude hoeve in de Hoogleenstraat.
Robbert-Jan Coens en zijn vrouw Mieke Loontjens willen op de site van de vervallen hoeve Lannoo in de Hoogleenstraat een biologisch legkippenbedrijf opstarten. De zaakvoerders hebben plannen voor een bedrijf met plaats voor achttienduizend kippen.

In de plannen is sprake van een nieuwe kippenstal met mestopslagplaats. De helft van de omliggende gronden zou dienen als uitloopzone voor de biokippen. De kippenstal zou parallel met de Hoogleenstraat tussen de bestaande hoeve en de Mandel komen te liggen. Op sociale media ontstond wat onrust bij buren die vrezen voor geurhinder. De aanvragers organiseerden daarop al uit eigen beweging een infomoment bij een gelijkaardig bedrijf om meer duidelijkheid te verschaffen.

Biobedrijf

“We zouden op die hoeve graag een kleinschalig biobedrijf starten, rekening houdend met diervriendelijkheid, korte keten ,... ”, vertelt Robbert-Jan. “Dit project kun je niet vergelijken met industriële landbouw. Die willen wij overigens zeker niet afbreken, want industriële landbouw zal altijd nodig blijven. Het verschil is echter heel groot, vergt weinig transport en geeft geen geurhinder. Het is trouwens de landbouw van de toekomst. Het zicht op de Mandelvallei blijft bestaan door weide. Om niks van geurhinder te hebben, wordt de mest binnen opgeslagen in een loods. Zo blijft de mest droog. Mest van andere bedrijven komt niet bij ons bedrijf. Onze mest vertrekt naar bio-akkerbouw.”

Plaatsbezoek

Burgemeester Luc De Rudder en zijn schepenen hebben het dossier al bestudeerd, maar hebben nog geen beslissing genomen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 10 mei. “We wachten dat nog af, maar op het eerste gezicht lijkt ons dit wel een goed project”, reageert hij. “Ik heb zelfs twee gelijkaardige bedrijven in Ruiselede en Schuiferskapelle bezocht en vastgesteld dat er van geurhinder geen enkele sprake is. In Schuiferskapelle lag er zelfs een feestzaal naast dat bedrijf en dat zou ook niet kunnen moesten er klachten zijn. In dat opzicht heb ik er vertrouwen in dat het ook in Oostrozebeke wel veilig zal zijn op dat vlak. De hoeve is een geschikte locatie voor zo’n bedrijf. De aanvragers hebben ook zelf een infomoment georganiseerd op een gelijkaardig bedrijf, zodat mensen zelf een kijkje konden nemen.”

De ingang van de oude hoeve in de Hoogleenstraat in Oostrozebeke.
VDI De ingang van de oude hoeve in de Hoogleenstraat in Oostrozebeke.

Bouwkundig erfgoed

Hoewel ze vervallen is, staat de hoeve sinds 2009 op de inventaris van bouwkundig erfgoed. Ze mag afgebroken worden, maar moet dan wel in dezelfde stijl heropgebouwd worden. Een aantal andere gebouwen mogen niet worden gesloopt, zoals de paarden- en koeienstal, de veldschuur, het kapelletje en een gebouwtje naast de ast.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.