Jo (48) houdt thuis zijn geplande Ironman-triatlon, inclusief baantjes trekken in tuinzwembad

Een medaille van dochter Falke als beloning.
LSI Een medaille van dochter Falke als beloning.
Triatleet Jo Cinjaere (48) uit Oostrozebeke is er zondag in geslaagd zijn geplande halve Ironman-triatlon op het Canadese Vancouver Island af te leggen, maar dan rond zijn eigen kot. Na 5 uur en 50 minuten overschreed hij de finish op de oprit van zijn woning in De Ginste. “En nu een frietje en een hamburger”, lachte hij.
Jo tijdens de loopproef.
LSI Jo tijdens de loopproef.

In normale omstandigheden was Jo nu 8.000 kilometer van huis, in Canada. Hij had er zich ingeschreven voor de Ironman 70.3 Victoria op Vancouver Island, een eiland in de Grote Oceaan aan de westkust van Noord-Amerika. Tot het coronavirus roet in het eten kwam gooien.

Zwembad in de tuin

Jo liet zich niet ontmoedigen en simuleerde de wedstrijd zo waarheidsgetrouw mogelijk rond zijn woning. Met spandoeken, de Canadese vlag, een zelfgemaakt startnummer 1, een tijdsklok... De wedstrijd zelf bestond uit 1,9 kilometer koordzwemmen in zijn Intex-zwembad in de tuin, 90 kilometer fietsen op de rollen op de oprit en 29 rondjes lopen rond de wijk voor 21 kilometer. 

Colaatje

Zelf had hij samen met zijn trainer Dirk Demaré van Triruncy een tijd onder de 6 uur op het oog. En daar slaagde hij met vlag en wimpel in. “Het fietsen gingen beter dan verwacht, aan meer dan 30 per uur op een geaccidenteerd parcours”, hijgt Jo nog na. “Tijdens het lopen had ik wel een dipje, maar na een colaatje ging het opnieuw vlot. Het was warmer dan ik dacht, de wind deed af en toe deugd, maar maakte het wel iets lastiger.”

Jo overschrijdt de finish op zijn oprit.
LSI Jo overschrijdt de finish op zijn oprit.

Tijdens zijn wedstrijd kreeg Jo aanmoedigingen van passanten, buren, vrienden, kennissen en ploeggenoten van zijn triatlonclub EFC-ITC uit Izegem. Na de finish wachtte dochter Falke met een medaille en een kus als beloning. Over drie weken herhaalt Jo zijn kunstje. Dan wacht de thuiseditie van de geplande halve triatlon in Denemarken.