Inwoners Oostrozebeke durven straat niet op door 30-tal hangjongeren, dus richt vader kelder in waar ze zich kunnen uitleven

Jean-Pascale Salomez, met zijn kinderen Marc, Neha en Donovan, die deel uitmaken van de groep KXR.
Joke Couvreur Jean-Pascale Salomez, met zijn kinderen Marc, Neha en Donovan, die deel uitmaken van de groep KXR.
Sinds enkele maanden duiken er geregeld klachten op over een groepje 'hangjongeren'. Enkele inwoners durven niet meer op straat te komen. Het gaat om een groep van 20 tot 35 tieners, die zich KXR noemt. Jean-Pascal Salomez, de vader van drie jongens, laat hen samenkomen in zijn kelder, maar zoekt een langetermijnoplossing. "Ze willen enkel maar plezier maken samen", vertelt hij.

De kwestie kwam aan het licht toen oppositiepartij Inspraak.nu ze op de recentste gemeenteraad ter sprake bracht. "Wij krijgen signalen van sommige inwoners op het Ernest Brengierplein dat ze na een bepaald uur niet meer op straat durven komen uit vrees om oog in oog met een van die jongeren te staan", zegt raadslid Marleen Lefebre. "De gemeente moet in dit geval zijn verantwoordelijkheid nemen."

Een vader van drie van de jongeren ontfermt zich momenteel over de groep. "Het label 'hangjongere' is overdreven", vindt hij. "Het gaat om jongeren die graag samenkomen, naar muziek luisteren, beatboxen en plezier maken. Ze noemen zichzelf KXR en spiegelen zich aan de Amerikaanse rapcultuur, maar ze hebben niks kwaads in de zin. Ze zijn hoogstens wat zoekende en vinden nergens een plaats om samen te komen. Ze verzamelen dan maar in de hal van ontmoetingscentrum Mandelroos of in open lucht, waar ze door sommigen als storend worden ervaren."

Om hen wat structuur te bieden, geeft Jean-Pascale hen nu onderdak bij hem thuis. "Ze kunnen voorlopig mijn kelder als clubhuis gebruiken. Alleen is dat veel te klein en is dat ook maar een oplossing op korte termijn", gaat hij verder. "Ik zou graag hebben dat de gemeente daar een voortrekkersrol in speelt en hen niet gaat demoniseren, maar net helpt. Ze kunnen op hun leeftijd makkelijk ontsporen, als ze niet de juiste begeleiding krijgen."

Onderdak

"Daarom lanceer ik een oproep aan de gemeente of verenigingen met de vraag of die onderdak aan hen willen bieden. Ik wil hen daar als verantwoordelijke gerust bij begeleiden. Ik heb ook al contact met organisaties als Samenlevingsopbouw Roeselare en Uit de Marge, die jongeren in kwetsbare situaties begeleidt. Zij zullen me bijstaan."

Intimiderend

Ook de lokale politie is op de hoogte van de problematiek. "We zijn een oplossing aan het zoeken, maar dat vergt natuurlijk wat tijd", vertelt Philippe Lavaert.

"Ook het Centrum Algemeen Welzijnswerk is op de hoogte, want er zitten jongeren met een moeilijke thuissituatie bij. We hebben weet van wat kleinere vergrijpen zoals vandalisme, maar voor het overige lijkt het ons gewoon dat ze intimiderend kunnen overkomen, terwijl ze geen slechte bedoelingen hebben." Burgemeester Luc Derudder wil geen overhaaste beslissingen nemen.

"Deze week zit ik samen met de jongeren om hun verhaal eens te horen", reageert hij. "Daarna wil ik met verschillende instanties overleg plegen om te bekijken wat de beste oplossing is. Hen zomaar een ruimte geven, kan natuurlijk niet. Daar zijn regels voor en die wil ik eerst uitpluizen. We zijn bereid om te helpen, maar willen eerst in alle rust de verschillende mogelijkheden oplijsten." Wie een oplossing heeft, kan Jean-Pascale bereiken via 0478/19.09.46.

Joke Couvreur22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Mertens

  Ofwel doen die gasten niets en dan is het OK en ofwel veroorzaken ze overlast en miserie en moet er door de overheid opgetreden worden: simpel toch.! En laat dat pamperen maar zo, ze zijn groot en wijs genoeg om te weten wat mag en niet mag!

 • Sandra Peeters

  Beste Eric, vermoed ludiek bedoelt. Maar dit was 30, 60, 90 jaar geleden ook al een probleem hoor. Een tiener bestaat niet in deze maatschappij. Ja, of ze moeten braaf zitten blokken of bij de Chiro. Voor de meerderheid die gewoon sociaal contact wil met leeftijdsgenoten is er niets. Gewoon een rondhangruimte, een schuur met een hofke met wat bankjes, een clubhuis. Vroeger ook geluk gehad dat een paar ouders afwisselend de garage openstelden. Geld om elke dag op stap te gaan hadden we niet.

 • Anna Van de Kerckhove

  Ooit al van een jeugdhuis gehoord ? Of zijn alle bestuurlijke instanties wereldvreemd geworden? Maar de uitleg ligt voor de hand natuurlijk, er zullen geen centen zijn voor dergelijk initiatief, alleen voor overtollige en veel te dik betaalde politiekers !

 • Kristof Michels

  Tja...toen ik jong was, waren er genoeg bosjes en pleintjes en jeugdhuizen... maar nu is alles volgebouwd en als ne jonge gast ne scheet laat, kan de oudere generatie hun dutje niet meer doen. Voorzie gewoon een paar ruimtes waar ze hun kunnen amuseren en het probleem is opgelost. Er staan genoeg gebouwe leeg in Vlaanderen.

 • Marie Freitas

  Mooi initiatief van deze papa! Hopelijk wil de gemeente meewerken aan dit plan.