Chocoladebedrijf Saverde krijgt Vlaamse steun voor verhuis naar Ingelmunster: “Chocolade is nog altijd een van de grootste visitekaartjes van ons land, dus de zaken lopen goed”

Tom DeGres van Saverde met enkele van hun chocolade creaties.
VDI Tom DeGres van Saverde met enkele van hun chocolade creaties.
Zie je ergens een stukje eetbare decoratie van chocolade op een lekkernij, dan is de kans groot dat ze afkomstig is van het Oostrozebeekse Saverde. Het bedrijf specialiseert zich in de decoratie, garnituur en afwerking van onder andere pralines of kerststronken. De zaken gaan goed en om aan de vraag te kunnen voldoen, dringt een verhuis naar een groter gebouw in Ingelmunster zich op. De Vlaamse overheid geeft 147.000 euro aan subsidies.

Chocolatier Steve Verschoore en Ann Deprez begonnen in 2003 met het maken van decoraties voor de chocoladesector. Vorig jaar versterkte Tom DeGres het team van zaakvoerders om mee de uitbreiding van de zaak in goede banen te leiden. “Chocolade is nog altijd een van de grootste visitekaartjes van ons land, dus de zaken lopen goed”, vertelt hij. “We maken allerlei decoratiestukken uit eetbare chocolade, van prints op pralines tot sterretjes voor een kerststronk. We leveren ook kant-en-klare bedrukte chocolade en maken creaties van eetbare inkt. Het gaat om werk op maat voor onze klanten. Dat is soms zo specifiek dat we daar onze eigen machines voor moeten ontwikkelen.”

Tegen 2023 willen we ons personeelsbestand van 14 naar 30 mensen uitbreiden. Dat betekent meteen ook een uitbreiding van ons aanbod

Tom DeGres, Saverde

Wereldwijd klanten

Saverde heeft klanten in heel de wereld, in allerlei sectoren. “Ze variëren van bakkerijen en patissiers tot grote distributeurs en pralineproducenten”, vertelt Tom. “Uit discretie kunnen we geen namen noemen, maar de vijf grootste chocoladeproducenten van ons land zitten daar bijvoorbeeld bij. Voor ons en onze werknemers is het altijd leuk naar het buitenland op reis te gaan en dan plots een van onze producten in de etalage van een speciaalzaak te spotten. Zo kreeg ik recent op een vlucht nog een praline aangeboden waar wij de print voor geleverd hebben.”

Tom DeGres van Saverde met enkele van hun chocolade creaties.
VDI Tom DeGres van Saverde met enkele van hun chocolade creaties.

Verhuis naar Ingelmunster

“De vraag groeit, wij blijven ons specialiseren en daarom drong een verhuis naar een groter pand zich op”, gaat Tom verder. “We verhuizen begin volgend jaar naar het voormalige pand van Jaritex (onderdeel van matrassenproducent Revor Group,  nvdr) op de Ingelmunsterse industriezone in de Deefakkerstraat. We palmen er twee derde van de gebouwen in. We beschikken er over een loods van tienduizend vierkante meter en dat is vier keer meer dan we in Oostrozebeke gewend zijn. De eerste vierduizend vierkante meter maken we nu al klaar voor gebruik. We krijgen er niet alleen meer plaats om onze machines te zetten, maar tegen 2023 willen we ons personeelsbestand van veertien naar dertig mensen uitbreiden. Dat betekent meteen ook een uitbreiding van ons aanbod.”

Vlaamse subsidies

Aan de verhuis en uitbreiding hangt een prijskaartje van 2,5 miljoen euro vast. De Vlaamse overheid geeft via het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen een financieel duwtje van 147.000 euro in de rug. “Het dossier voorbereiden vergde vijf maanden werk, maar we zijn blij met de steun die we krijgen”, besluit Tom. “In eerste instantie stomen we alles klaar om begin volgend jaar te kunnen produceren. Op langere termijn volgt dan de afwerking van de buitenkant van het gebouw.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.