Automobilist mild gestraft voor botsing die het leven kost aan motorrijder, politierechter acht medische fout niet bewezen

Motorrijder Filip Vangampelaere uit Zulte (49).
Hans Verbeke Motorrijder Filip Vangampelaere uit Zulte (49).
Er komt geen onderzoek dat uitsluitsel kan brengen over een eventuele medische fout na een ongeval dat het leven eiste aan motorrijder Filip Vangampelaere (49) uit Zulte. Dat heeft de politierechter in Kortrijk beslist. De 41-jarige automobilist die het ongeval veroorzaakte, wordt mild gestraft: hij krijgt drie maanden voorwaardelijke celstraf, een boete en een effectief rijverbod van één maand.

Op het kruispunt van de Gentstraat met de Ginstestraat, op de grens van Meulebeke en Oostrozebeke, botste motorrijder Filip Vangampelaere uit Zulte op 28 oktober 2017 tegen de wagen van een nu 41-jarige man uit Oostrozebeke. Vangampelaere, bijgenaamd ‘Slekke’ omdat hij altijd zo traag reed, raakte zwaargewond aan het been, maar bleef bij bewustzijn. Hij praatte nadien nog tegen omstanders en deed zijn verhaal aan de politie. Bij aankomst in het AZ Delta in Roeselare bleek de man toch kritiek en overleed hij even later.

Bijkomend onderzoek gevraagd

Magda Rogge uit Zulte, de bejaarde moeder van de motorrijder, neemt de automobilist weinig kwalijk. Ze schreef hem dat ook in een brief. De vrouw was er namelijk van overtuigd dat niet het ongeval zelf aan de basis lag van het overlijden van haar zoon, maar wel een verkeerde medische handeling in de ziekenwagen op weg naar het ziekenhuis. Tenminste, dat is toch wat de vrouw en haar familie naar eigen zeggen in het ziekenhuis te horen kregen. Het was aanleiding voor de advocaten van zowel de nabestaanden als van de automobilist om de rechter om bijkomend onderzoek te vragen, om klaarheid te scheppen over de doodsoorzaak.

Geen elementen die wijzen op een verkeerde medische handeling

De politierechter wees uiteindelijk de vraag af. “Er zijn geen elementen die er op wijzen dat er een verkeerde medische handeling zou gesteld zijn tijdens de overbrenging naar het ziekenhuis”, klinkt het in de motivatie van het vonnis. Automobilist D. wordt verantwoordelijk gesteld voor het ongeval, maar krijgt een milde straf: drie maanden voorwaardelijke celstraf, een effectieve boete van 1.600 euro en een rijverbod van drie maanden, waarvan twee met uitstel. Als hij zijn rijbewijs terug wil, moet hij eerst slagen voor het theoretisch en het praktisch rijexamen. Hij moet ook medische en psychologische proeven doorstaan.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ferdi Baert

    Zo zie je nogmaals hoeveel een mensenleven maar waard is voor ons gerecht...