Wijnbouwer Marino Moenaert wil schuimwijn produceren

Marino Moenaert bij zijn wijnranken.
Foto Proot Marino Moenaert bij zijn wijnranken.
Wijnbouwer Marino Moenaert (47) uit Moerbrugge wil in 2020 een schuimwijn op de markt brengen. Dat zou een unicum zijn voor de Brugse regio.

Sinds 20 mei prijken er op een gepacht perceel langs de Lettenburgstraat 1.800 wijnstokken. "Voor onze mousserende wijn kozen we voor de witte johanniter-druif", vertelt Marino. "Die druif leent zich daar perfect toe. We hebben dergelijke wijn voor het eerst in Duitsland geproefd en waren onmiddellijk verkocht. De druif is veel minder gekend dan de drie meest verkochte rassen: de pinot meunier, pinot noir en chardonnay. Hij past perfect bij onze visie, want wij zijn een bedrijf met respect voor de natuur. Omdat de johanniter resistent is tegen ziektes, moet er veel minder gesproeid worden."


Ondanks de droogte van de voorbije maanden, staan de wijnstokken langs de Lettenburgstraat al anderhalve meter hoog. "Volgend jaar laten we vijf trosjes per plant doorkomen. Het is de bedoeling dat we dan al eens voorzichtig gaan experimenteren." Marino heeft naast de wijngaard voor z'n schuimwijn ook al wijngaarden langs de Beernemsestraat, op de Oostkampse kasteeldomeinen De Herten en De Cellen en op de Ruidenberg in Koekelare. "Het gaat ons voor de wind, al willen we groot zijn door klein te blijven", tempert de wijnbouwer. "Onze wijn verkoopt goed en daar zijn we fier op. Ons Houtlands Wit won onlangs zelfs nog een gouden medaille op de jaarlijkse wijnwedstrijd van hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge."


(SDVO)